FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Volkswagen predvodio padom cijena europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 8. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su pale, predvođene onima Volkswagena nakonpredviđanja slabih rezultata poslovanja u prvom tromjesečju.
LONDON/FRANKFURT, 8. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su pale, predvođene onima Volkswagena nakon predviđanja slabih rezultata poslovanja u prvom tromjesečju.

Londonski Ftse indeks spustio se 0,16 posto, na 5.019 bodova. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,3 posto, spustivši se na 4.415 bodova.

Dionice njemačkog proizvođača automobila Volkswagena oslabile su 2,3 posto, nakon što je kompanija objavila da njezina operativna dobit u prvom tromjesečju neće biti zadovoljavajuća.

Unatoč padu cijena dionica VW-a ostali pripadnici sektora isticali su se po jačanju dionica. Pritom su dionice francuskog Renaulta poskupjele dva posto nakon što je prodao svoj 18-postotni udjel u japanskom proizvođaču teških kamiona Nissan Diesel Motor. Ojačale su i dionice francuskog proizvođača auto-dijelova Valeo, 2,9 posto, nakon što je predložio 250 milijuna eura vrijedan program otkupa dionica.

Na dobitku su bile i dionice rudarskih kompanija koje su se našle u središtu pozornosti nakon što je BHP Billiton ponudio 7,3 milijarde dolara za kupnju australskog WMC Resources, nadmašivši neprijateljsku ponudu svoga rivala Xstrate. Dionice BHP-a su ojačale 0,8 posto, dok su one Xstrate, koja neće poboljšati ponudu, poskupjele 2,3 posto.

Analitičari londonskog UBS-a i dalje su optimistični glede dionica, preferirajući Europu i Japan pred Velikom Britanijom i SAD-om, no izražavaju oprez nakon nedavnih dobitaka.

"Ponešto nas brine što se profitabilnost čini neuobičajeno visokom globalno u vrijeme kada su realne kamatne stope i dalje iznimno niske", kazao je Ian McLennan, dionički strateg u UBS-u u Londonu. "Dok god se to nastavlja, apetit za rizikom će ostati visok, no bude li kakvih nervoza u pogledu profitabilnosti ili, što je vjerojatnije, zabrinutosti glede realnih kamatnih stopa, tržište dionica izgubit će na zamahu".

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se 0,32 posto, na 11.886 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙