FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jačanje dolara pomoglo europskim dionicama

LONDON/FRANKFURT, 24. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su porasle uslijed jačanja dolara koje je popraviloraspoloženje europskih ulagača nakon osjetnijih gubitaka dan ranije.
LONDON/FRANKFURT, 24. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su porasle uslijed jačanja dolara koje je popravilo raspoloženje europskih ulagača nakon osjetnijih gubitaka dan ranije.

Londonski Ftse indeks do podneva je porastao 0,25 posto, na 4.922 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,23 posto, dosegnuvši 4.327 bodova.

Među najvećim dobitnicima našao se Prudential, čije su dionice skočile pet posto nakon što je britanski osiguravatelj otpustio svog izvršnog direktora koji je nadgledao kontroverzno izdanje prava u vrijednosti 1,1 milijardi funta u prošloj godini.

Dionice su u srijedu potonule zbog pada cijena dionica na američkim tržištima nakon izjava američke središnje banke Fed o inflaciji koje su ojačale zabrinutosti oko bržeg rasta kamatnih stopa.

"Logično je da bi europska tržišta dionica trebala učiniti predah kada ulagači pokušavaju razlučiti je li bilo promjena u stavu američke središnje banke Fed i istodobno su im posebice na pameti cijene nafte sada kada se kreću oko 50 dolara za barel", kazao je strateg u Carr Sheppards Crosthwaiteu, John Haynes.

Dobrom raspoloženju ulagača pomoglo je jačanje dolara a posebice je ojačalo dionice onih kompanija koje su izloženije američkom tržištu, poput nizozemskog maloprodajnog lanca Aholda.

No bilo je i gubitnika, među kojima se isticao BP nakon snažne eksplozije koja je pogodila njegovu rafineriju u Teksasu, spustivši mu cijene dionica za 1,5 posto.

Ipak, obujam trgovine bio je slab obzirom na produženi vikend za uskršnje blagdane, pri čemu tržišta dionica neće poslovati u petak i ponedjeljak.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,06 posto, na 11.745 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙