FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HHO: U Hrvatskoj se krše ljudska prava heroinskih ovisnika

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj se u značajnoj mjerikrše ljudska prava heroinskih ovisnika, rečeno je na današnjemokruglom stolu Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) za ljudska prava o zaštiti ljudskih prava u provedbi metadonske terapije heroinskihovisnika.
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj se u značajnoj mjeri krše ljudska prava heroinskih ovisnika, rečeno je na današnjem okruglom stolu Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) za ljudska prava o zaštiti ljudskih prava u provedbi metadonske terapije heroinskih ovisnika.

"Od problema ovisnosti ne mogu se amnestirati roditelji, škola, država i Crkva, a cijeli problem svesti na odnos liječnik-pacijent", rekao je predsjednik HHO-a Žarko Puhovski dodavši da zajednica mora pomagati ovisnicima, a ne ih izopćavati i birokratski opstruirati.

Upozorio je i na znatan postotak ovisnika među braniteljima. "90-ih godina su vojni transporteri prevozili drogu i zato država ima obvezu prema ovisnicima", ustvrdio je Puhovski.

Na skupu je istaknuto da je primjena metadonske terapije funkcionirala tijekom 90-ih, dok je od 2000. mišljenje o disperziranju liječenja po ambulantnom principu znatno rezerviranije. To pitanje, također, još nije dokraja zakonski regulirano.

Tako, primjerice, liječnik može ograničiti metadonsku terapiju na dva puta tjedno iako je ovisniku propisana svakodnevna terapija metadonima.

Dr. Slavko Sakoman je istaknuo važnost uspostave protokola postupanja s heroinskim ovisnicima kako bi ih se riješilo sadašnje nepotrebne patnje i neadekvatne skrbi, a do čega je došlo zbog zastoja u metadonskoj terapiji.

"Često se moglo čuti da je to državna droga ili drogiranje na državni trošak, a takva je politika imala negativne implikacije na liječenje ovisnika", upozorava Sakoman.

Liječnici se često ne žele baviti teškim i kompliciranim pacijentima kao što su ovisnici, pa ih je u Hrvatskoj danas premalo - na jednog liječnika dolazi od 600 do 800 ovisnika.

Jadranka Ivandić iz Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga najavila je da se izrađuje prijedlog smjernica za donošenje algoritma metadonske terapije s kriterijima ispod kojih liječnici koji provode metadonsku terapiju neće smjeti ići.

Premda je rekla da im nije cilj donijeti smjernice mimo struke, voditeljica zagrebačke službe za prevenciju i liječenje ovisnosti Mirjana Orban upozorila je da nitko tko se bavi liječenjem ovisnika nije bio pozvan.

Sakoman je upozorio da danas više ovisnika prolazi kroz zatvorski nego bolnički sustav. Budući da ondje dosad nisu adekvatno tretirani- kao bolesnici - za sutra je najavljen sastanak na tu temu u Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙