FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki predsjednik želi potaknuti istraživanje nafte na Aljasci

WASHINGTON, 15. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Pod pritiskom poskupljenjanafte američki predsjednik George W. Bush obnovio je inicijativu kojabi trebala umanjiti ovisnost SAD-a o uvozu nafte kroz poticanjeproizvodnje u domaćem energetskom sektoru.
WASHINGTON, 15. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Pod pritiskom poskupljenja nafte američki predsjednik George W. Bush obnovio je inicijativu koja bi trebala umanjiti ovisnost SAD-a o uvozu nafte kroz poticanje proizvodnje u domaćem energetskom sektoru.

Taj je potez ponovno sukobio Busha s ekološkim aktivistima, koji tvrde da će predloženi poticaji za povećanje proizvodnje naškoditi okolišu te da ne motiviraju kompanije da se angažiraju na očuvanju prirode.

Kao i tokom prvog Bushevog mandata, glavni je predmet sukoba park prirode Arctic National Wildlife Refuge u saveznoj američkoj državi Aljasci, na čijem su području po procjenama naftnim kompanija smještena nalazišta milijuna barela nafte. Ali, ekološki aktivisti tvrde da je to područje previše osjetljivo za eksploataciju.

"Da bismo u samom SAD-u proizvodili više energije, moramo otvoriti nova područja za ekološki svjesna istraživanja o mogućim nalazištima nafte i prirodnog plina", kazao je Bush.

Cijene benzina u SAD-u oštro su porasle a zrakoplovne su kompanije podigle cijene karata nakon što su se cijene nafte proteklog tjedna približile rekordnoj razini od 55,67 dolara po barelu, zabilježenoj u listopadu prošle godine.

Ekološki aktivisti tvrde pak da inicijativa američkog predsjednika ne potiče skromniju potrošnju energenata, primjerice kroz plaćanje viših pristojbi za automobile koji troše veliku količinu goriva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙