FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Uzaludni hrvatski diplomatski napori

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Užurbani napori Hrvata da uvjereeuropske diplomate kako Hrvatska čini sve što je moguće da uhvatigenerala Antu Gotovinu i izbjegne odgodu pregovora neslavno supropali, piše u srijedu londonski Daily Telegraph najavljujući da će"dugogodišnji hrvatski san" biti raspršen na sastanku ministaravanjskih poslova zemalja Europske unije.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Užurbani napori Hrvata da uvjere europske diplomate kako Hrvatska čini sve što je moguće da uhvati generala Antu Gotovinu i izbjegne odgodu pregovora neslavno su propali, piše u srijedu londonski Daily Telegraph najavljujući da će "dugogodišnji hrvatski san" biti raspršen na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije.

Hrvatska je bila prva zemlja ozbiljno pogođena balkanskim ratovima, napominje list i nastavlja kako osjećaj nesigurnosti u Hrvatskoj potiču teoretičari zavjere željni otkriti urotu koja za namjeru ima ostaviti Hrvatsku van EU-a. "Ovih dana popis vanjskih neprijatelja, stvarnih ili zamišljenih, predvodi Britanija. Smatra se da Ujedinjeno kraljevstvo vodi juriš unutar EU-a protiv hrvatskog članstva dok se ne uhvati generala Gotovinu", piše list te navodi i izjavu hrvatskog novinara Gordana Malić koji ocjenjuje kako u Hrvatskoj postoji kultura teorija zavjera te da u ovom trenutku svi okrivljuju Veliku Britaniju.

U Hrvatskoj je potpora ulasku u EU pala s više od 80 posto prije godinu dana na manje od 50 posto danas, nastavlja list i napominje da se neki analitičari u Hrvatskoj pribojavaju da bi duga odgoda pregovora mogla izazvati obnovu žestokog nacionalizma čiji je proizvod i sam general Gotovina.

"Ako će se hrvatski san dugo držati na čekanju vidim rizik nacionalizma", kaže Peter Semneby, voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj, navodi list. "Hrvatska je još uvijek podijeljeno i ranjeno društvo. Postoji velik osjećaj nesigurnosti koji se kompenzira veliko dozom nacionalizma", ocjenjuje Semneby.

List napominje i kako neki analitičari u Hrvatskoj sugeriraju da bi Gotovinin slučaj mogao promijeniti i ozračje naklonosti prema EU-u u Hrvatskoj, te prenosi i ocjenu Žarka Puhovskog, predsjednika HHO-a, da sada protiv EU-a nisu više samo nacionalisti nego da ima i liberala i ljevičara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙