FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jadranka Cigelj najavila nadzor rada Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

ZAGREB,22. ožujka(Hina) - Vladin Ured za udruge pokrenut će nadzor radaNacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a od svih ministarstavai lokalnih tijela zatražit će da izvijeste o tome koliko su novca i pokojim kriterijima dodijelili nevladinim organizacijama, kazala jedanas predstojnica tog ureda Jadranka Cigelj.
ZAGREB,22. ožujka(Hina) - Vladin Ured za udruge pokrenut će nadzor rada Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a od svih ministarstava i lokalnih tijela zatražit će da izvijeste o tome koliko su novca i po kojim kriterijima dodijelili nevladinim organizacijama, kazala je danas predstojnica tog ureda Jadranka Cigelj.

Cigelj je to najavila na sjednici saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, na kojoj su predstavnici udruga upozorili da jasni kriteriji dodjele javnog novca udrugama već godinama ne postoje.

Na još jedno upozorenje da su na posljednjem javnom natječaju novac dobile udruge članova Uprave Nacionalne zaklade, a da su odbačeni projekti velikih udruga, poput GONG-a, HHO-a ili udruge B.a.b.e, ravnateljica Zaklade Cvjetana Plavša-Matić najavila je da će zatražiti da se o čitavom slučaju očituje Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

Odbor je, pak, od Vlade zatražio da žurno Saboru dostavi prijedlog kodeksa pozitivne prakse te standarda i mjerila za dodjelu proračunskog novca udrugama, da jasno utvrdi mehanizme na temelju kojih će se razmatrati prigovori na postupak dodjele novca, te da predloži izmjene Zakona o udrugama kojima bi se definirali kriteriji na temelju kojih bi se određivalo koje su udruge i projekti od općeg dobra.

Od Zaklade Odbor traži da uvede dodatne mehanizme za sprječavanje sukoba interesa, da donese jasne kriterije ocjenjivanja udruga i projekata, da detaljnije obrazlaže odluke o dodjeli ili nedodjeli novca, te da osigura objavljivanje rezultata natječaja s podacima o udrugama i projektima te odobrenim iznosima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙