FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska, Njemačka i Ukrajina planiraju osnivanje plinskog konzorcija

VARŠAVA, 15. ožujka 2005. (Hina/APA) - Njemački VNG (Verbundnetz Gas),poljsko državno poduzeće PGNiG i ukrajinsko državno poduzeće NaftohazUkrajiny upravljat će poljsko-njemačko-ukrajinskim konzorcijem koji bitrebao prevoziti kaspijski i ukrajinski plin u zapadnu Europu ismanjiti ovisnost o ruskom opskrbljivaču Gazpromu.
VARŠAVA, 15. ožujka 2005. (Hina/APA) - Njemački VNG (Verbundnetz Gas), poljsko državno poduzeće PGNiG i ukrajinsko državno poduzeće Naftohaz Ukrajiny upravljat će poljsko-njemačko-ukrajinskim konzorcijem koji bi trebao prevoziti kaspijski i ukrajinski plin u zapadnu Europu i smanjiti ovisnost o ruskom opskrbljivaču Gazpromu.

Već od siječnja PGNiG čeka dozvolu poljskog ministarstva financija o formiranju zajedničkog trgovačkog društva s njemačkim VNG-om, izjavio je za poljski list "Gazeta Wyborcza" predsjednik upravnog odbora poljskog poduzeća Marek Kossowski.

Prije nekoliko dana direktor ukrajinskog Naftohaza Aleksej Ivčenko izjavio je da će se tijekom predstojećeg posjeta predsjednika upravnog odbora njemačkog VNG-a Klausa-Ewalda Holsta Kijevu razgovarati i o osnivanju zajedničkog trgovačkog društva.

"Vlada službeno ne zna ništa o planovima za osnivanju takvog trgovačkog društva", izjavio je zamjenik poljskog ministra gospodarstva Jacek Piechota.

Šef poljskog PGNiG-a Kossowski napomenuo je da je njegova firma već prošle godine postigla s njemačkim VNG-om dogovor o osnivanju zajedničkog trgovačkog društva. VNG i PGNiG tom su prilikom razmatrali i mogućnost proširivanja poduzeća i na Ukrajinu, dodaje Kossowski, tvrdeći da je odgovarajući prijedlog naišao na veliko zanimanje tijekom posjeta poljskog premijera Mareka Belke Kijevu.

Novo trgovačko društvo bavit će se ponajprije prijevozom kaspijskog plina iz Kazahstana i Turkmenistana a uvjeti za sklapanje tog posla vrlo su povoljni jer je između Turkmenistana i Rusije krajem prošle godine izbio sukob oko cijena plina. Turkmenistan je povisio cijenu plina sa 42 na 58 dolara za 1000 kubičnih metara, što je Ukrajina prihvatila ali Rusija nije.

Tri strane u budućem konzorciju razmatraju i mogućnost zajedničke eksploatacije plina u Ukrajini

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙