FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S&P Agrokoru pogoršao izglede kreditnog rejtinga

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - S&P Agrokoru pogoršao izgledekreditnog rejtinga
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - S&P Agrokoru pogoršao izglede kreditnog rejtinga

HINA - Financijski servis

Svjetska bonitetska kuća Standard & Poor's (S&P) objavila je danas na svojim internet stranicama kako je koncernu Agrokor kreditne izglede iz standardnih pogoršao u negativne, uz zadržavanje ocjene dugoročnog kreditnog rejtinga B+, što je pojašnjeno "oslabljenim financijskim profilom kompanije".

Tako se u izvješću, u kontekstu Agrokorovih najava širenja poslovanja, naglašava podatak da je krajem rujna prošle godine konsolidirani financijski dug Agrokora iznosio 3,1 milijardu kuna, odnosno oko 555,6 milijuna dolara.

Agrokorova strategija širenja spektra poslovanja, kao i zauzimanja novih tržišta, navode u S&P-u, prošle je godine za rezultat imala negativna kretanja novčanog tijeka, što je posljedica smanjene profitabilnosti, kapitalnih troškova i troškova za akvizicije.

Mjere Agrokora za upravljanje dugovima bile su ispod planova za 2004. godinu, a nedavno najavljena akvizicija dviju državnih kompanija koje posluju s gubicima (PIK Vrbovec i Belje), dodatno će opteretiti šanse Agrokora da u kratkom roku poboljša svoju profitabilnost i novčani tijek, drže u S&P-u.

Dodaju i kako bi sadašnji kreditni rejting Agrokora mogao biti i snižen, ukoliko se situacija na tom području dodatno pogorša, no očekuju da će se do kraja ove godine Agrokorova pozicija ipak poboljšati.

Ocjena kreditnog rejtinga, objavio je S&P, odražava snažnu ovisnost Agrokora o samo dva vlastita branda, ograničenost poslovanja na jednom tržištu, kao i činjenicu da je kompanija još uvijek u "vlasništvu jednog čovjeka".

Pozitivan utjecaj na rejting ima pak vladajuća pozicija Agrokora na hrvatskom tržištu mineralnih voda i sladoleda, s tržišnim udjelima većima od 75 posto, kao i njegovom dobrom pozicijom u prehrani i maloprodaji, s udjelom na tržištu od 24 posto.

Kreditnim rejtingom B S&P ocjenjuje kompanije kod kojih je mogućnost neizvršavanja financijskih obveza veća nego kod onih s višim rejtingom, ali koje trenutno imaju sposobnost ispunjavanja svojih financijskih obveza. Na sposobnost kompanije s tom ocjenom da ispuni svoje obveze, prema S&P-u, mogu utjecati razni poslovni, financijski ili ekonomski uvjeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙