FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

ZAGREB, 5. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijestiobjavljenih do 15.30
ZAGREB, 5. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti objavljenih do 15.30

RIM

Na trećem sastanku poslije Papine smrti, održanom u utorak, kardinali nisu dogovarali datum početka konklave te su potvrdili da će Ivan Pavao II. biti pokopan u kripti bazilike svetog Petra, rekao je novinarima šef ureda za tisak Svete Stolice, Joaquin Navarro-Valls.

Današnji treći sastanak opće kongregacije održan je u dvorani Sinode i na njemu je sudjelovalo 88 kardinala, premda ih je u Rimu već 91. Navaro Valls je obavijestio novinare da kardinali nisu donijeli odluku o početku konklave te nisu još pročitali Papinu oporuku. Jedino što su potvrdili je da će Ivan Pavao II. biti pokopan u kripti bazilike svetog Petra. Papa nije nikada izražavao želju da bude pokopan negdje drugdje, a ne u Rimu pa se pretpostavlja da takvo što nije naznačio ni u svojoj oporuci.

LONDON

Dok ankete predviđaju prvo pravo nadmetanje nakon 1992. britanski premijer Tony Blair potvrdio je u utorak najslabije čuvanu tajnu u Velikoj Britaniji: izbori će se održati 5. svibnja.

Irak mu znatno slabi rejting pa Blair u središte kampanje stavlja gospodarske uspjehe svoje vlade. Blair je izborni datum potvrdio nakon što je, kako predizborni protokol nalaže, posjetio kraljicu Elizabetu II. i tražio da ona do idućega ponedjeljka raspusti parlament.

"To je važan izbor, velika odluka. Britanci su važni i oni će tu odluku donijeti", rekao je Blair novinarima pred uredom u Downing Streetu. Objavu izbora odgodio je jedan dan zbog smrti pape Ivana Pavla II. Neslaganje javnosti s ratom u Iraku moglo bi smanjiti Blairovu parlamentarnu većinu. Pet novih anketa pokazuje da je njegova laburistička stranka izgubila prednost pred oporbenim konzervativcima.

AMMAN

Jordanski kralj Abdulah II otpustio je u utorak premijera Faisala al-Fayeza i zadužio je predsjednika jednog jordanskog sveučilišta Adnana Badrana da sastavi novu vladu. Promjena vlade slijedila je nakon oštre kritike na račun rada al-Fayezove vlade koju su iznijele Islamska akcijska fronta (IAF), najveća jordanska politička stranka, i druge oporbene skupine. "Vlada nije uspjela postići glavni cilj koji je postavio kralj, politički razvoj u zemlji", priopćio je u nedjelju IAF. Imenovanje Badrana smatra se znakom da kralj kani nastaviti s ambicioznom političkom reformom, rekao je jedan zapadni diplomat u Ammanu.

PEKING

Kina je spremna obnoviti veze s Vatikanom, ali pod uvjetom da Sveta Stolica prekine diplomatske odnose s Tajvanom te se suzdrži od miješanja u kineske unutarnje stvari, izjavio je u utorak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qing Gang.

"Vatikan treba prekinuti sve diplomatske odnose s Tajvanom i priznati vladu Narodne Republike Kine kao jedine legitimne vlade cijele zemlje, koja uključuje i Tajvan", kaže se u priopćenju. Ističe se da se Vatikan ne smije miješati u unutarnje poslove Kine pod izlikom vjere. Kineska je vlada u nedjelju uputila izraze sućuti zbog smrti Ivana Pavla II.

SEUL

U poruci službene udruge katolika Sjeverne Koreje izražava se "duboka bol" zbog smrti Ivana Pavla II., a u znak sjećanja na Papu organizirane su brojne mise diljem zemlje, izvijestila je u utorak službena sjevernokorejska agencija KCNA, prenose južnokorejski mediji. "Katolički vjernici u našoj zemlji prisustvovali su misama u katedrali Jangchung u Pyongyangu i ostalim crkvama diljem zemlje", kaže se poruci.

BEČ,

Austrijska savezna koalicijska vlada nastavlja rad, unatoč raspadu Slobodarske stranke koja je koalicijski partner Narodne stranke (OeVP). Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel izjavio je u utorak poslije sjednice vlade da nema razloga za održavanje novih izbora i da je vlada odlučila nastaviti s radom. Postoji stabilna većina u austrijskom parlamentu i koalicija se nastavlja, rekao je predsjednik Kluba zastupnika Narodne stranke (OeVP) Wilhelm Molterer. Oporbene stranke, Socijaldemokratska (SPOe) i Stranka zelenih (G) smatraju da je nastalo stanje "dokaz nestabilnosti vlade" i zauzimaju se za nove izbore.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer pozvao je na razgovor kancelara Wolganga Schuessela i vicekancelara Huberta Gorbacha, da razmotre novu situaciju nastalu podjelom Slobodarske stranke na dvije.

DEN HAAG

Međunarodni kazneni sud (ICC) preuzeo je u utorak od posebne komisije UN-a dokumente o ratnim zločinima počinjenima u protekle dvije godine u sudanskoj pokrajini Darfur, čiju mu je istragu prošloga tjedna povjerilo Vijeće sigurnosti UN. No UN je ocijenio kako je Sudan malo učinio da bi razoružao arapske milicije "džandžavida" optužene za raširena ubojstva, silovanja i paljenja nearapskih sela u Darfuru tijekom dvogodišnjeg ustanka pobunjenika. Procjenjuje se da je u sukobima u Darfuru ubijeno od 180 do 200 tisuća ljudi, a više od dva milijuna je izbjeglo iz svojih domova. Sudan je priopćio da ne želi izručiti svoje građane ICC-om, već želi sam suditi navodnim zločincima. Prošloga su tjedna sudanske vlasti uhitile 15 časnika vojske i snaga sigurnosti. Sudanski pobunjenici su objavili da su spremni predati ICC-u svoje pripadnike koji budu optuženi.

Strankama ICC-a do sada je postalo 98 država koje su ratificirale njegov statut a ukupno 139 ga je potpisalo. Sjedinjene Države su najoštriji protivnik postojanja stalnog Međunarodnog kaznenog suda a sve do prošlog tjedna protivile su se ustpanju istrage za Darfur ICC-u. U međuvremenu su Sjedinjene Države ishodile imunitet od progona ICC za svoje državljane u Sudanu, pa su na prošlotjednom glasanju ostale suzdržane što je omogućilo usvajanje francuskog prijedloga rezolucije, kojim je Vijeće sigurnosti po prvi put povjerilo istragu jednog slučaja ICC-u.

BAGDAD

Gerilci i zločinačke skupine ubili su 6.000 iračkih civila tijekom posljednje dvije godine a ranili 16.000, pokazala je prva sveubohvatna procjena vlade. Irački ministar za ljudska prava Bakhtiar Amin rekao je i da je oko 5.000 Iračana bilo oteto nakon pada režima Sadama Huseina.

AMAN

Arapske zemlje trebale bi ubrzati demokratske reforme kako bi izbjegle unutarnje nemire, objavljeno je u trećem izvješću o ljudskom razvoju u arapskom svijetu (RDHA) u utorak.

To izvješće sastavljeno 2003. godine poziva arapske čelnike da uklone "crnu rupu" koja karakterizira njihove režime i koja je priječila uvođenje pravih demokratskih reformi.

To izvješće od 248 stranica ističe također da je pravosudna vlast često instrument u rukama autoritarnih režima u regiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙