FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački poljoprivrednici radije uzimaju radnike iz istočne Europe

BERLIN, 5. travnja 2005. (Hina/dpa) - Njemački poljoprivrednici koji sepripremaju za skori početak berbe šparoga prednost daju radnicima izzemalja istočne Europe, tvrdeći kako su njihovi nezaposlenisunarodnjaci previše nepouzdani i fizički nedovoljno pripremljeni zarad u polju.
BERLIN, 5. travnja 2005. (Hina/dpa) - Njemački poljoprivrednici koji se pripremaju za skori početak berbe šparoga prednost daju radnicima iz zemalja istočne Europe, tvrdeći kako su njihovi nezaposleni sunarodnjaci previše nepouzdani i fizički nedovoljno pripremljeni za rad u polju.

Kako se poljoprivrednici ubrzano pripremaju za ubiranje bijelih šparoga kasnije ovoga mjeseca, delikatesne namirnice koju Nijemci rado jedu, domaćim je radnicima bez posla rečeno da nisu dovoljno pouzdani i spremni za rad u polju.

Predsjednik njemačkog udruženja poljoprivrednika Gerd Sonnenleiter kazao je u utorak za novine Bild da će većina od 300.000 poljoprivrednih radnika, koliko ih je potrebno za berbu šparoga za razdoblje od kraja travnja do kraja lipnja, doći iz Poljske i Češke.

"Na većinu naših ljudi koji nam pomažu oko berbe nije se moguće osloniti", kazao je Sonnenleiter. "Većina ih nije u dovoljno dobroj kondiciji za izvođenje tako fizički zahtjevnog posla te otkazuju posao zbog bolesti".

Poljoprivrednici iz stranih zemalja pokazali su se daleko boljima od Nijemaca, istaknuo je Sonnenleiter.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj blizu je rekordnih 12,5 posto, pri čemu je bez posla 5,2 milijuna ljudi. Po novome zakonu, koji je lani stupio na snagu, naknade za nezaposlene se smanjuju i puno je teže nezaposlenima odbiti posao i dalje primati državne poticajne isplate.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙