FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka s 1,5 milijuna eura pomaže hrvatski prehrambeni sektor

ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - U sklopu projekta "Poticanjegospodarstva i zapošljavanja u prehrambenom sektoru" Njemačka će do2008. godine s ukupno 1,5 milijuna eura poduprijeti razvoj hrvatskeprehrambene industrije, ponajprije prerade mesa te vinarstva, a danasje u Zagrebu potpisan institucionalni okvir za provedbu tog projekta.
ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - U sklopu projekta "Poticanje gospodarstva i zapošljavanja u prehrambenom sektoru" Njemačka će do 2008. godine s ukupno 1,5 milijuna eura poduprijeti razvoj hrvatske prehrambene industrije, ponajprije prerade mesa te vinarstva, a danas je u Zagrebu potpisan institucionalni okvir za provedbu tog projekta.

Memorandum o razumijevanju o idejnoj i institucionalnoj provedbi tog projekta potpisali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković te predstavnik Njemačkog društva za tehničku suradnju (GTZ) za Hrvatsku i BiH Andreas Clausing.

Konačni rezultat ovog projekta, istaknuo je Čobanković, je zaštita autohtonih mesnih proizvoda, poput kulena ili pršuta, i vina, te usklađivanje sa standardima Europske unije (EU) tih dvaju prehrambenih sektora koji imaju najveće potencijale za razvoj i probijanje na europskom tržištu.

Osnovni cilj projekta, prema Clausingovim riječima, jest povećati konkuretnu sposobnost hrvatskog prehrambenog sektora uoči ulaska Hrvatske u EU.

U sektoru vinarstva projekt će se fokusirati na izradu nacionalne strategije vina, edukaciji proizvođača te osnivanju udruge vinara, zbog njihove bolje suradnje, ali i kako bi zajednički nastupali prema tržištu.

U sektoru prerade mesa, pak, poseban će naglasak, osim na zaštiti autohtonih proizvoda te edukaciji, biti na certificiranju te na prihvaćanju HACCP standarda, nužnih za tržište EU.

Ovaj se projekt temeljni na suradnji započetoj u rujnu prošle godine, kada su GTZ i hrvatska strana započeli analizu sektora koji imaju najviše potencijala te se mogu najbrže razviti i prilagoditi zahtjevima EU.

U prvoj fazi provedbe projekta, do 2006. godine, sredstva će biti namijenjena poticanju poljoprivrednih obiteljskih domaćinstava te malih i srednjih poduzetnika u spomenuta dva sektora, dok će se u drugoj fazi, od 2006. do 2008. godine isto provesti i u preradi voća i povrća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙