FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gornji dom britanskog parlamenta traži reformu CAP-a

LONDON, 9. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Gornji dom britanskogparlamenta želi da Europska unija temeljito reformira svoju"zastarjelu" poljoprivrednu politiku i smatra da London u međuvremenunema razloga za ukidanje instituta povrata proračunskih sredstava izeuropskog proračuna.
LONDON, 9. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Gornji dom britanskog parlamenta želi da Europska unija temeljito reformira svoju "zastarjelu" poljoprivrednu politiku i smatra da London u međuvremenu nema razloga za ukidanje instituta povrata proračunskih sredstava iz europskog proračuna.

U izvješću gornjeg doma britanskog parlamenta objavljenog u srijedu ističe se da su nužne hitne reforme EU-ova mehanizma za trošenje sredstava budući da je on skrojen kako bi utjecao na politiku uoči usvajanja europskog proračuna za razdoblje od 2007. do 2013.

Proračun za Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP) dosegnut će u 2006. 44 milijarde eura, odnosno tek nešto manje od 40 posto proračuna EU-a, a poljoprivreda je sektor gdje je reforma najpotrebnija, navodi se u izvješću gornjeg doma britanskog parlamenta.

"Usporedbe radi, poljoprivreda čini manje od četiri posto EU-ova BDP-a, čak i nakon proširenja na 25 zemalja", ističe se u izvješću.

Autori su odgovornost za neuspjeh pokušaja drastičnog smanjenja proračunskih sredstava za poljoprivredu pripisali dogovoru francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i njemačkog kancelara Gerharda Schroedera - koji su u 2002. usvojili čelnici svih članica EU-a - o zamrzavanju sredstava za poljoprivredu do isteka 2013.

"Smatramo da taj sporazum nije bio dobar potez", zaključuje se u izvješću.

Giles Radice, predsjedatelj istražne komisije koja je sastavila izvješće, smatra da bi se trebao smanjiti udio sredstava iz EU-ova proračuna namijenjen poljoprivredi s povećati izdvajanja vlada članica. "Mi smo na strani kritičara. Jasno je da je CAP u osnovi relikt izvornog dogovora Francuske i Njemačke. Smatramo ga neobranjivim", naglasio je Radice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙