FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush traži dokaze da Hezbollah nije teroristička skupina

WASHINGTON,15. ožujka 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushrekao je u utorak da bi militantna libanonska šijitska skupinaHezbollah trebala dokazati da nije teroristička skupina, čime je Bushotvorio mogućnost za potporu njezinu uključivanju u legitimanpolitički život Libanona.
WASHINGTON,15. ožujka 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush rekao je u utorak da bi militantna libanonska šijitska skupina Hezbollah trebala dokazati da nije teroristička skupina, čime je Bush otvorio mogućnost za potporu njezinu uključivanju u legitiman politički život Libanona.

"Sjedinjene Države su proglasile Hezbollah terorističkom organizacijom zbog njenih aktivnosti u prošlosti", rekao je Bush novinarima u Bijeloj kući, nakon susreta s jordanskim kraljem Abdullahom.

Bush je izrazio nadu da će Hezbollah dokazati da nije teroristička organizacija time što će "položiti oružje i neće ugrožavati mir".

Hezbollah u Libanonu ima veliku političku težinu i u parlamentu devet zastupnika. Nedavno je organizirao prosvjede oko pola milijuna ljudi protiv povlačenja sirijskih snaga i obavještajnih službi iz Libanona.

Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zahtijeva da se Hezbollah razoruža, a Sirija povuče svojih 14.000 vojnika iz Libanona. "Sirija treba povući sve svoje vojne snage i obavještajne službe i učiniti to što je prije moguće", rekao je ranije u utorak glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

Bush je izrazio zabinutost da bi "Hezbollah mogao pokušati poremetiti mirovni proces između Izraela i Palestinaca".

Bush drži da je u tom procesu ostvaren napredak.

Uloga Sjedinjenih Država, rekao je Bush, je da potiče obje strane na potrebne žrtve. To za Izrael znači da se "mora povući iz (židovskih) naselja" i da se mora osigurati cjelovit teritorij za palestinsku državu kako bi se mogla razvijati.

Palestinci sa svoje strane moraju nastaviti "borbu protiv bilo kakvih terorističkih aktivnosti" , a arapske države moraju nastaviti pomagati Palestincima da izgrade neophodne demokratske institucije, rekao je Bush.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙