FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Juščenko: Ukrajina teži EU

BERLIN, 8. ožujka 2005. (Hina) - Ukrajinski predsjednik ViktorJuščenko potvrdio je u utorak u Berlinu, nakon razgovora s njemačkimpredsjednikom Horstom Koehlerom, težnje svoje zemlje za punopravnimčlanstvom u Europskoj uniji.
BERLIN, 8. ožujka 2005. (Hina) - Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko potvrdio je u utorak u Berlinu, nakon razgovora s njemačkim predsjednikom Horstom Koehlerom, težnje svoje zemlje za punopravnim članstvom u Europskoj uniji.

Juščenko je nakon dolaska u dvodnevni posjet Berlinu izjavio da Ukrajina "stremi europskim integracijama".

"Ja bih svoju zemlju htio vidjeti u društvu država s razvijenom demokracijom, transparentnim tržišnim gospodarstvom, država u kojima se poštuju ljudska prava", izjavio je Juščenko.

Njegov domaćin, njemački predsjednik Horst Köhler čestitao je Juščenku na demokratskim izborima u Ukrajini. Za Ukrajinu je počela nova era i Njemačka i Europa će poduprijeti tu novu eru, zaključio je njemački predsjednik.

Predstavnici demokršćanske oporbe se, za razliku od vladajućih socijaldemokrata, protive se punopravnom članstvu Ukrajine u Europskoj uniji.

Juščenko će se, kako je najavljeno, sastati i s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom, njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom te predvodnicom demokršćanske oporbe Angelom Merkel. On bi osim toga u srijedu na poziv svih parlamentarnih stranaka trebao održati govor u Bundestagu.

Ukrajina se u posljednje vrijeme, osim zbog demokratskih promjena u ovoj zemlji, našla u središtu interesa njemačke javnosti i zbog afere oko zloporabe izdavanja ulaznih viza za Njemačku, u njemačkom veleposlanstvu u Kijevu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙