FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin u prvom posjetu Ukrajini nakon "narančaste revolucije"

KIJEV, 18. ožujka 2005. (Hina/AFP) - U težnji da sagradi temelje novihodnosa između dviju država narušenih "narančastom revolucijom", ruskipredsjednik Vladimir Putin putuje u subotu u Kijev prvi put otkako jena dužnosti proeuropski predsjednik Viktor Juščenko.
KIJEV, 18. ožujka 2005. (Hina/AFP) - U težnji da sagradi temelje novih odnosa između dviju država narušenih "narančastom revolucijom", ruski predsjednik Vladimir Putin putuje u subotu u Kijev prvi put otkako je na dužnosti proeuropski predsjednik Viktor Juščenko.

"Glavna tema razgovora bit će definiranje načela suradnje Kijeva i Moskve", kratko je najavio neimenovani visoki dužnosnik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

No očekuje se da će u razgovorima dominirati razlike između dviju zemalja u nekoliko bilateralnih pitanja od kojih je prvo moskovski projekt gospodarske unije u kojoj Kijev želi sudjelovati samo kao u zoni slobodne razmjene.

Juščenko je naglasio da sporazumi oko te unije "ne smiju blokirati put za pristupanje Kijeva Europskoj uniji".

Zaštita granica i readmisija ilegalnih imigranata drugo su važno pitanje jer svake godine oko 9.000 ilegalaca prijeđe ukrajinsku granicu, uglavnom iz Rusije.

Uspostava jednostavnijeg viznog režima Ukrajine s Europskom unijom koju Kijev priželjkuje ovisi o tome kako će Kijev s Moskvom riješiti upravo pitanje ilegalaca.

Ukrajinci se nadaju i potpisati sporazume o gospodarskoj suradnji, poglavito o transportu ruskih energenata prema Europi kroz Ukrajinu.

Analitičari u Kijevu, međutim, dvoje u konkretne rezultate Putinova posjeta i očekuju da on neće zasad donijeti revolucionarnih pomaka.

Dobre odnose Kremlja s bivšim proruskim ukrajinskim predsjednikom Leonidom Kučmom ohladio je izbor prozapadnog Juščenka, čijeg je izbornog protivnika Viktora Janukoviča Moskva otvoreno podupirala.

Nakon inaguracije Juščenko je obznanio da želi voditi politiku neovisnu od Moskve, ali je istodobno pokušao normalizirati odnose s Rusijom za koju ponavlja da je "vječni strateški partner" Ukrajine.

To je bio i razlog što je Rusija bila odredište njegova prvog predsjedničkog posjeta u siječnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙