FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush upozorio Siriju da se mora povući iz Libanona

WASHINGTON,9. ožujka(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush rekaoje u srijedu da Sirija mora povući iz Libanona sve svoje vojne snage isvo obavještajno osoblje te upozorio da Sjedinjene Države sasaveznicima rade na mjerama koje će poduzeti ukoliko Damask odbijepuno povlačenje.
WASHINGTON,9. ožujka(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush rekao je u srijedu da Sirija mora povući iz Libanona sve svoje vojne snage i svo obavještajno osoblje te upozorio da Sjedinjene Države sa saveznicima rade na mjerama koje će poduzeti ukoliko Damask odbije puno povlačenje.

Bush je rekao da obećanje sirijskog predsjednika Bašara al-Asada o djelomičnom povlačenju sirijskih snaga u dolinu Bekaa nije dovoljno, rekavši da je to jest "mjera, ali polovična" koja ne udovoljava rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na potpuno povlačenje iz Libanona.

"Sa svojim saveznicima i prijateljima radimo na nekim mjerama, dogovaramo što poduzeti ako Sirija ne povuče potpuno svoje snage", rekao je Bush novinarima u Bijeloj kući nakon susreta s rumunjskim predsjednikom Traianom Basescuom.

Sjedinjene Države i međunarodna zajednica vrše snažan pritisak na Siriju da povuče svojih 14.000 vojnika i obavještajno osoblje iz Libanona prije libanonskih parlamentarnih izbora predviđenih za svibanj.

Bush je na istoj tiskovnoj konferenciji također izrazio zabrinutost nuklearnim ambicijama Irana.

"Mislim da je vrlo važno da Sjedinjene Države nastave raditi s našim prijateljima i saveznicima koji znaju da bi Iran s nuklearnim oružjem u posjedu imao vrlo destabilizirajući utjecaj", rekao je Bush.

Američki predsjednik je rekao da je tijekom nedavna posjeta Europi otkrio zajednička stajališta s mnogim europskim zemljama zabrinutima iranskim namjerama. "Jedan od razloga zašto treba postojati zabrinutost oko Irana jest tamošnje netransparentno društvo", rekao je Bush.

"Zato mislim da je vrlo mudro da slobodni svijet bude zabrinut iranskim oružjem, odnosno željom Iranaca da razviju oružje. Oni vrlo lako mogu riješiti problem tako što će ne samo pružati uvjeravanja o nuklearnom oružju nego dopustiti Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da vrši inspekciju procesa na transparentan način", kazao je američki predsjednik.

Bush je rekao kako SAD gleda na Rumunjsku kao posebnog saveznika u jugoistočnoj Europi jer dijeli s njom zajedničke vrijednosti demokracije i ljudskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙