FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 3. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do15,30 sati.
ZAGREB, 3. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

RIM

Papa odjeven u crveno, sa pastirskim štapom i mitrom na glavi izložen je u dvorani Clementini u kojoj su održana brojna primanja, te su Ivanu Pavlu II. tu odali počast kardinali, talijanski dužnosnici i diplomatski zbor, nakon mise koja je održana na TRgu svetog Petra.

Talijanska televizija RAI prikazala je tijelo preminulog Pape. U dvorani Clementini pred Papom je održana kratka molitva očenaša, koju je predvodio kardinal kamerlengo Eduardo Martinez Somalo.

U ponedjeljak poslije podne tijelo pape Ivana Pavla II. će biti izloženo u bazilici svetog Petra kako bi mu počast mogli odati brojni vjernici.

RIM

Na koncu euharistijskog slavlja, na Trgu svetog Petra pred oko 100.000 vjernika, nadbiskup Leonardo Sandri je pročitao molitvu Kraljice neba (Regina Coeli, molitvu koja zamijenjuje angelus od Uskrsa) koju je napisao Ivan Pavao II. za današnji dan Božanskog milosrđa.

Ljudi na Trgu svetog Petra su zapljeskali kada je Sandri najavio da će pročitati tekst koji je napisao Ivan Pavao II.

"Čovječanstvu koje se ponekad čini izgubljeno i svladano silom zla, sebičnosti i straha, uskrsli Gospodin daruje svoju ljubav koja oprašta, pomiruje i otvara dušu nadi. To je ljubav koja obraća srca i donosi mir", napisao je Ivan Pavao II. u poruci za blagdan Božjeg milosrđa koji se slavi današnje nedjelje.

SARAJEVO

Vijest o smrti Pape Ivana Pavla II. na naslovnicama je svih bosanskohercegovačkih dnevnih listova koji izlaze nedjeljom a elektronski mediji gotovo cjelokupni informativni program također su posvetili informacijama iz Vatikana.

Državna televizija BHT 1 i entitetske televizije u subotu načever prekinule su redoviti program kako bi gledatelje izvjestili o smrti Svetog Oca a nakon toga emitirali su posebne sadržaje u kojima se s velikim poštovanjem govorilo o Ivanu Pavlu II. te posebice o njegovu zalaganju za mir u BiH kao i dvama pastoralnim pohodima Sarajevu i Banjoj Luci.

BEOGRAD

U svim katoličkim crkvama u Srbiji i Crnoj Gori u nedjelju se, povodom smrti pape Ivana Pavla Drugog, služe liturgije, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služit će misu u Beogradu u katedrali Blažene Djevice Marije.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je da je papa Ivan Pavao II. bio ne samo poglavar Rimokatoličke crkve, već prije svega čovjek koji je povezivao čitavo kršćanstvo i ujedinio sve vjere u traženju mira, da je bio "prorok našeg dostojanstva koji će ostati u uspomeni kao najveći prijatelj čovječanstva".

Srpska pravoslavna crkva još se nije oglasila povodom smrti pape Ivana Pavla II..

BEOGRAD

Srbijanski predsjednik Boris Tadić uputio je u nedjelju u povodu smrti Pape Ivana Pavla Drugog brzojav sućuti Vatikanu, Rimokatoličkoj crkvi i svim vjernicima, priopćio je ured predsjednika.

Tadić navodi da je četvrt stoljeća misije Pape Ivana Pavla Drugog ostavilo dubok pečat na svjetsku povijest i da će on ostati zapamćen po svom angažmanu na zaštiti kršćanskih vrijednosti.

Svim pripadnicima Katoličke crkve sućut je u nedjelju izrazio predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, koji u svojoj izjavi naglašava da će Papu Ivana Pavla Drugog "pamtiti ne samo katolici širom svijeta već i čitavo miroljubivo čovječanstvo zbog njegovog neumornog angažiranja za mir, suradnju crkava i dobrobit naroda širom svijeta".

LJUBLJANA

Papa Ivan Pavao II. ostavio je neizbrisivi pečat u Katoličkoj crkvi i svijetu, stoji u brzojavu sućuti kardinalu Josephu Ratzingeru koji mu je uputio slovenski predsjednik Janez Drnovšek.

"Bio je iznimna osoba i vođa koji je čovjeka i njegovo dostojanstvo uvijek stavljao u središte. Njegove riječi, djela i osobni primjer ostaju živim poticajem u ostvarenju humanijeg svijeta", naveo je u izrazima najdublje sućuti u ime slovenskog naroda i države Janez Drnovšek.

JOHANNESBURG

Afrika, bez obzira na vjeroispovijest njezinih stanovnika, jednodušno u Ivanu Pavlu II., koji je umro u subotu navečer, pozdravlja "čovjeka pomirbe i mira", dok kršćanske zajednice mole da njegov nasljednik, prvi put u povijesti, bude crni papa.

U Pretoriji, predsjednik Južnoafričke Republike Thabo Mbeki žali zbog gubitka Ivana Pavla II. i ističe kako je siguran da će njegov primjer i dalje "nadahnjivati pripadnike svih vjeroispovijesti".

U Senegalu, zemlji sa 95 posto muslimana, predsjednik Abdoulaye Wade pozdravio je "odvjetnika siromaha, bolesnih, djece i žena" koji je "davao pohvalna svjedočanstva o Senegalu i njegovim građanima različitih vjeroispovijesti" U Yamoussoukru, u Obali Bjelokosti, gdje se uzdiže monumentalna bazilika, replika Svetog Petra u Rimu, vatikanske žuto-bijele zastave spuštene su na pola koplja. Abidjanski nadbiskup, kardinal Bernard Agre, jedini kardinal u toj zemlji, sumnja da bi novi papa mogao biti crnac: "Premda nijedan dokument u načelu to ne zabranjuje, jesmo li danas psihološki i duhovno spremni za crnog papu?"

U Nigeriji su odlučniji u nakani da se promijeni tradicija, s obzirom da se jedan od njihovih kardinala, Francis Arinze (72), ultrakonzervativac i četvrti čovjek u vatikanskoj hijerarhiji, čini jednim od najboljih kandidata, neeuropljana, koji bi mogao naslijediti poljskog papu.

ZAGREB

Duhovni vođa tibetanskih budista Dalaj-lama u nedjelju je izrazio sućut Vatikanu i katolicima nakon vijesti o smrti pape Ivana Pavla II. opisavši ga kao "velikog duhovnog vođu".

Predsjednica Šri Lanke Chandarika Kumaratunga i glavna politička stranka budističkih redovnika u toj državi također su u nedjelju odali počast Svetom Ocu.

Turski je predsjednik Ahmet Necdet Sezer rekao da je s veliko tugom čuo vijest o smrti Ivana Pavla II. "Iskreno vjerujem da će Njegova Svetost, koja je duboko dotaknula turski narod prilikom svog posjeta Turskoj 1979. godine i tijekom svog pontifikata, imati značajno mjesto u analima ljudske povijesti", rekao je Sezer.

Izraelski premijer Ariel Sharon je u nedjelju pozdravio uspomenu na Svetog Oca izrazivši sućut katolicima cijelog svijeta.

Jordan se također priključio onima koji su odali počast Svetom Ocu, "hrabrom Papi koji je podržavao mir na Bliskom istoku i promicao islamsko-kršćanski dijalog", rekla je glasnogovornica jordanske vlade Asma Khodr.

Albanska je vlada u nedjelju odredila da će ponedjeljak biti dan žalosti nakon smrti Ivana Pavla II kojeg pozdravlja kao osobu koja je Albancima, uglavnom muslimanske vjeroispovjesti, "vratila vjeru u Boga nakon pada komunizma".

I talibani su se priključili onima koji su odali počast Svetom Ocu. Poslali su poruku iz svog tajnog skrovišta u nedjelju u kojoj ističu kako je papa Ivan Pavao II "imao uspjeha u zaustavljanju progona muslimana".

"Iako su drugi sljedbenici kršćanstva započeli križarski rat protiv islama Papin glas za mir treba pohvaliti", prenijela je Afganistanska islamska agencija talibansko priopćenje.

BAGDAD

Novi irački parlament izabrao je u nedjelju kandidata iz zajednice sunitskih muslimana Hajema al-Hassanija za predsjednika parlamenta čime je okončan politički spor oko toga tko će preuzeti tu dužnost važnu kao korak prema uspostavi vlade.

Zastupnici na prethodnom zasjedanju prošlog tjedna nisu se uspjeli dogovoriti oko predsjednika no sve velike političke stranke glasovale su u nedjelju za Hassanija.

Šijitski savez, pobjednik na izborima održanima početkom godine u Iraku, pretežito šijitskoj državi, te kurdski blok, koji je postao druga po snazi politička formacija, suglasili su se oko toga da sunitski Arapin postane predsjednik parlamenta.

RIM

Izbori u Italiji nisu odgođeni, već su danas, u nedjelju, otvorena birališta, koja će se otvoriti i u ponedjeljak do 15 sati za izbor novih predsjednika i novih regionalnih vijeća u 13 od 20 regija, te u 366 općina se bira nova vlast.

Na birališta je pozvano točno 41.199.410 Talijana, pa će izborni rezultati biti i dobar test za ocjenu političkog stanja. Sada se trebalo glasovati i u regiji Basilicati, ali su tu izbori odgođeni za 17. i 18. travnja.

Novi guverneri i uprave biraju se u regijama Piemonte, Lombardia, Veneto, Liguria, Emilia Romagna, Toscana, Umbria, Marche, Lazio, Abruzzo, Campania, Puglia i Calabria.

DAMASK

Specijalni izaslanik UN-a Terje Roed-Larsen rekao je u srijedu u Damasku da će se sirijske snage u potpunosti povući iz Libanona do 30. travnja.

On je rekao na konferenciji za novinare da ga je sirijski ministar vanjskih poslova Faruk al Šara informirao "da će potpuno povlačenje sirijskih oružanih snaga i obavještajnih službi iz Libanona završiti 30. travnja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙