FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 26. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 26. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BIŠKEK

Novo kirgistansko vodstvo pokušava u subotu uvesti red u toj bivšoj sovjetskoj srednjoazijskoj državi koju potresaju neredi nakon rušenja s vlasti predsjednika Askara Akajeva. U Biškeku je poginuo jedan muškarac koji je pokušavao otjerati pljačkaše, objavili su dužnosnici, a tijekom noći mogla se čuti i pucnjava iz automatskog oružja, no znakova nasilja i kaosa koji su u četvrtak navečer pratili sveopću pljačku ipak je manje. "Potpuno nadziremo situaciju u zemlji i u Bišeku", rekao je oporbeni vođa Feliks Kulov, zadužen za sigurnost nakon što su ga njegove pristaše u četvrtak oslobodile iz zatvora. "Tijekom noći dogodilo se samo jedno ubojstvo", rekao je. Kulov je organizirao policijske opohodnje i policiji zapovijedio da puca u zrak kako bi rastjerala pljačkaše. Vršitelj dužnosti predsjednika Kurmanbek Bakijev u petak je imenovao ključne prijelazne ministre i za lipanj najavio predsjedničke izbore.

WASHINGTON

Američki State Department objavio je u petak da će Sjedinjene Države pomoći Kirgistanu da izađe iz političke krize podržavajući red i miroljubivi proces u izgradnji demokracije. Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli rekao je da SAD nastavlja raditi s partnerima u međunarodnoj zajednici, OESS-om, Rusijom i susjedima Kirgistana kako bi pomogle kirgistanskom narodu dok prolazi kroz političku tranziciju. "Nastavit ćemo podupirati napore kirgistanskog naroda dok nastoji izgraditi stabilnu demokraciju", rekao je on novinarima. Američka državna tajnica Condoleezza Rice telefonirala je u petak ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u nastojanju da dvije zemlje udruže snage u rješavanju krize u Kirgistanu.

HAMBURG

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana kritizirao je u razgovoru za njemački list Bild am Sonntag politiku Pekinga prema Tajvanu. "EU radi kao i prije prema ukidanju embarga na izvoz oružja Kini", rekao je Solana. "Ipak, brine nas kineski antisecesijski zakon", rekao je. "Prijetnja rješavanja tajvanskog problema silom proturiječi europskom stajalištu: politiku jedne Kine mora se provoditi isključivo dijalogom", naglasio je.

WASHINGTON

Sjedinjene Države i Švedska će pružiti pomoć 12 istočnoeruopskih zemalja, među kojima i Hrvatskoj, u borbi protiv trgovine ženama i prostitucije. U zajedničkom naporu SAD i Švedska će sa po približno 330.000 dolara financirati projekt prevencije kojim će poduprijeti nevladine organizacije u borbi protiv trgovine ženama i prostitucije, objavio je u petak State Department. Projekt će se u naredne dvije godine baviti nedostacima jednakosti spolova, suzbijanju potražnje za žrtvama seksualne trgovine i vezom između trgovine i prostitucije. Projekt će se provoditi u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, na Kosovu, u Latviji, Litvi, Moldaviji, Poljskoj, Rusiji i Srbiji i Crnoj Gori, rekao je State Department. Provodit će ga nevladine organizacije Koalicija protiv trgovine ljudima i Europski ženski lobi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙