FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smrt Pape - Reakcije IV - Latinska Amerika

ZAGREB, 3. travnja 2005. (Hina/AFP) - Crkvena zvona Latinske Amerikepočela su u subotu zvoniti nakon što je Vatikan objavio smrt papeIvana Pavla II., a ta je vijest izazvala konsteranciju, tugu i suzeviše od 500 milijuna vjernika koliko ih broji taj vrlo pobožnikontinent.
ZAGREB, 3. travnja 2005. (Hina/AFP) - Crkvena zvona Latinske Amerike počela su u subotu zvoniti nakon što je Vatikan objavio smrt pape Ivana Pavla II., a ta je vijest izazvala konsteranciju, tugu i suze više od 500 milijuna vjernika koliko ih broji taj vrlo pobožni kontinent.

Čak je i Kuba, koja se 1992. godine proglasila laičkom zemljom nakon što se dugo izjašnjavala ateističkom, u počast Papi, "prijatelju" komunističkog otoka, objavila trodnevnu žalost.

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez, prijatelj kubanskog čelnika Fidela Castra, bio je fasciniran papom Ivanom Pavlom II. koji ga je dva puta primio u Vatikanu.

U Meksiku, čije je gotovo sveukupno stanovništvo katoličko (106 milijuna), cijele obitelji dolaze u crkve odati posljednju počast Papi koji je pet puta posjetio njihovu zemlju, a i bio na prvom putovanju svoga pontifikata 1979. godine upravo u Meksiku.

"Meksički papa, kao što je on sam uvijek govorio, uvijek će moći računati u Meksiku s narodom vjernika", rekao je predsjednik Meksika Vincente Fox u poruci na radiju i televiziji.

Osim Kube i brojne druge zemlje su proglasile državnu žalost, poput Paragvaja (5 dana), Perua (1) Kostarike (4 dana), Čilea (3).

Predsjednik Bolivije Carlos Mesa proglasio je također trodnevnu žalost u toj maloj andskoj zemlji koju je Papa posjetio 1988., obišavši devet glavnih bolivijskih gradova kada je pružio poruku nade djeci, radnicima i seljacima pripadnicima Indijanaca quechua i aymaras.

Najveća katolička zemlja svijeta (125 milijuna), gdje skladno žive razne vjere, Brazil je rastužen gubitkom čovjeka koji je značajno i pozitivno utjecao na tijek suvremene povijesti", komentirao je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva.

Kardinal Claudio Hummes, jedan od mogućih nasljednika Pape, rekao je da je "izgubio oca, prijatelja, brata, mudrog usmjerivača koji je uvijek slušao svoje biskupe".

U Santiagu su vjernici zaplakali na zvuk zvona katedrale. Predsjednik Ricardo Lagos je ocijenio da je Papa "utjecao na povijesne promjene kao rijetko tko", i podsjetio na ulogu Ivana Pavla II. u prosincu 1978., čime je izbjegnut rat između Argentine i Čilea.

Argentinski predsjednik Nestor Kirchner to Papino posredovanje smatra "nezaboravnim i ključnim nasuprot "nerazboritosti diktatora Jorgea Videle i Čileanca Augusta Pinocheta.

U crkvama u području Srednje Amerike, koje je tijekom građanskih ratova u Salvadoru, Gvatemali i Nikaragvi Papa posjetio tri puta, također su odjekivala zvona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙