FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija proglasila trodnevnu državnu žalost, pokop Pape u srijedu

RIM, 3. travnja 2005. (Hina/AFP) - Italija je proglasila trodnevnudržavnu žalost nakon smrti pape Ivana Pavla II. koja će početi unedjelju 3. travnja, priopćila je u subotu navečer talijanska vlada.
RIM, 3. travnja 2005. (Hina/AFP) - Italija je proglasila trodnevnu državnu žalost nakon smrti pape Ivana Pavla II. koja će početi u nedjelju 3. travnja, priopćila je u subotu navečer talijanska vlada.

Dan ukopa Ivana Pavla II. također će biti dan žalosti, dodaje vlada u priopćenju.

Ukop bi se trebao održati četvrtog do šestog dana nakon Papine smrti. Talijanska vlada usto napominje da će se u nedjelju ujutro sastati ministarsko vijeće "kako bi imenovalo vladinog povjerenika za usklađivanje inicijativa u svezi s Papinom smrću".

Vlada usto ističe da je "spremna sve talijanske i europske zastave izvjesiti na pola koplja na svim javnim zgradama na državnom području".

U nedjelju će se u gradskim vijećnicama otvoriti knjige žalosti za građane koji žele izraziti svoju bol, dodaje se u priopćenju.

Ukop pape Ivana Pavla II. koji je umro u subotu navečer u 84. godini života održat će se u srijedu, piše dnevnik La Repubblica na svojoj internetskoj stranici i javlja talijanska državna televizija RAI.

Očekuje se da će na pogrebu nazočiti oko dva milijuna ljudi i dužnosnika iz cijelog svijeta, prenosi RAI.

Portugalski premijer Jose Socrates proglasio je u subotu navečer u govoru koji su prenosila glasila, trodnevnu državnu žalost u Portugalu zbog Papine smrti.

Socrates koji je "svoju iskrenu sućut" izrazio portugalskoj Crkvi i katolicima, istaknuo je da je Ivan Pavao II. "uvijek bio dobar prijatelj Portugala", koji je posjetio četiri puta tijekom svog pontifikata.

Poljske će zastave biti spuštene na pola koplja šest dana, od 3. do 9. travnja, zbog smrti Pape koji je potekao iz te zemlje, doznaje se od službenog izvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙