FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smrt Pape - reakcije III

ZAGREB, 3. travnja 2005. (Hina) - Vijest o smrti pape Ivana Pavla IIizazvala je reakcije brojnih svjetskih čelnika.
ZAGREB, 3. travnja 2005. (Hina) - Vijest o smrti pape Ivana Pavla II izazvala je reakcije brojnih svjetskih čelnika.

Papa Ivan Pavao II. bio je iznimna ličnost našeg vremena uz koju se veže cijelo jedno razdoblje", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin reagirajući na vijest o smrti Svetog oca.

"Čuvam najtoplije uspomene sa svojih susreta s Papom. On je bio mudar i odgovoran čovjek, otvoren za dijalog", dodao je ruski predsjednik.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso je u subotu pozdravio "povijesnu" ulogu koju je Ivan Pavao II imao u ujedinjenju Europe i to tako da "zaslužuje naslov oca osnivača ujedinjene Europe".

"Smrću Ivana Pavla II katolička Crkva, ali i cijeli svijet izgubili su duhovnog vođu povijesnih dimenzija", rekao je Barroso.

Nizozemska kraljica Beatrix uputila je u nedjelju nakon ponoći brzojav s izrazima sućuti Vatikanu. "Kraljica je s velikom tugom primila vijest o smrti pape Ivana Pavla II. Uputila je svoje izraze sućuti Vatikanu", objavila je služba za odnose s javnošću nizozemske kraljice.

Vijest o smrti pape Ivana Pavla II stigla je na Novi Zeland u nedjelju ujutro kada su se brojni katolici upućivali u crkve kako bi molili za njega. "Novozelandski su vjernici vidjeli smrt Ivana Pavla II kao mješavinu blagoslova i očaja, rastuženi što su izgubili takvog inspirativnog vođu i sretni što su patnje Svetog Oca gotove", prenio je radio Novi Zeland.

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov je izjavio da je Ivan Pavao II bio "humanist broj jedan na planeti". "Papa je učinio mnogo, ne samo za katolike, nego i za cijeli svijet", rekao je Gorbačov.

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany je u subotu navečer istaknuo ulogu koju je Papa imao u padu komunizma. "Znamo da je Papa iskoristio vlastiti utjecaj kako bi se borio protiv komunističkih diktatura na miroljubiv način: zbog toga bi cijela istočna i srednja Europa trebala odati počast Svetom Ocu", rekao je Gyurcsany.

Njemačka protestantska crkva također je odala počast Svetom ocu. "Dijelimo bol naše braće i sestara iz katoličke Crkve nakon smrti Pape koji je stavio svu svoju snagu u jačanje Crkve u svijetu, posebno u korist slabih i onih koji pate", napisao je biskup Hans Christian Knuth, čelnik Unije evangeličkih luteranskih crkvi Njemačke.

Kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger je u subotu navečer izjavio da je duboko žalostan zbog vijesti o smrti Svetog Oca koji je čovjek vrline, snage i dobrote".

"Ovaj je Papa bio poseban i kao katolici smo se divili njegovom vodstvu", kazao je Schwarzenegger.

Čelnici afričkih država također su s tugom dočekali vijest o smrti Svetog oca.

Nigerijski predsjednik Olesegun Obasanjo je Papu ocijenio kao "utjelovljenje vrline i ljubavi" zahvalivši mu što se usprotivio bivšim diktatorima koji su vladali Nigerijom.

Predsjednik Obale bjelokosti Laurent Gbagbo je pozdravio sjećanje na "neumornog hodočasnika slobode koji je do svog posljednjeg daha vodio borbu za oslobođenje čovjeka".

Predsjednik Malija Amadou Toumani Toure je istaknuo da se Sveti otac istaknuo u "svojoj borbi za razvoj Afrike". "Svijet je izgubio moralnu savjest koja ga je znala podsjetiti na njegove zadaće", kazao je predsjednik Malija.

U ime djece svijeta, Papi je počast odala direktorica UNICEF-a Carol Bellamy koja je ocijenila da je "dječji svijet izgubio jednog od svojih najvećih prijatelja u osobi Ivana Pavla II. "Papa je dostojanstvo i pozornost koju zaslužuju djeca učinio najkonstantnijom osovinom svog djelovanja", rekla je Bellamy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙