FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papina smrt - Reakcije II

ZAGREB, 2. travnja 2005. (Hina) - Vijest o smrti pape Ivana Pavla IIizazvala je reakcije brojnih svjetskih čelnika.
ZAGREB, 2. travnja 2005. (Hina) - Vijest o smrti pape Ivana Pavla II izazvala je reakcije brojnih svjetskih čelnika.

Američki predsjednik George W. Bush kazao je kako je svijet izgubio "branitelja slobode". "Katolička je Crkva izgubila svog pastira, svijet je izgubio branitelja ljudske slobode", rekao je Bush, dajući izjavu ispred Bijele kuće na kojoj je zastava spuštena na pola koplja. Njegova supruga Laura Bush stajala je pored njega.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton kazao je kako je Papa predstavljao "izvor svjetla" za čovječanstvo.

Luksemburški premijer Jean Claude Juncker, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om, izražavajući žalost nakon vijesti o Papinoj smrti pozdravio je "njegovu poruku mira".

"Tijekom 26 godina svog pontifikata Ivan Pavao II je bio neumorni branitelj prava čovjeka i pokazao se advokatom vjerske slobode i socijalne pravde, istaknuo je Juncker.

Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi govorio je večeras o papi Ivanu Pavlu II, kazavši da Italija plače zbog gubitka jednog oca.

"Divili smo se Papi zbog snage njegovih ideja, hrabrosti, izvanredne otvorenosti za dijalog sa svim religijama. Bit će pamćen kao čovjek slobode i pravde. Bio je apostol mira u cijelome svijetu", rekao je Ciampi.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder s dubokom je tugom primio vijest o smrti Pape Ivana Pavla II istaknuvši Papin beskompromisni i neumoran angažman za mir, ljudska prava, solidarnost i socijalnu pravdu.

Ivan Pavao II tijekom svog je pontifikata bitno i mnogostruko utjecao na mirnu integraciju Europe, istaknuo je kancelar u izrazima sućuti povodom Papine smrti. "Uvijek se zalagao da se problemi čovječanstva riješe mudro i s dubokim poštivanjem kultura i tradicija različitih naroda", rekao je Schroeder.

Engleska kraljica Elizabetha II je izrazila svoju "doboku tugu" nakon vijesti o Papinoj smrti, a britanski premijer Tony Blair je istaknuo kako je svijet izgubio, u osobi Ivana Pavla II, vjerskog vođu kojeg su "voljeli narodi svih vjeroispovijesti pa i nevjernici".

Španjolska je vlada izrazila svoju "duboku tugu" nakon tragičnih vijesti iz Rima, dodajući kako je u "velikoj žalosti zbog gubitka moralnog stupa prvog reda, kako za kršćane tako i za nekršćane".

"S njegovim gubitkom čovječanstvo je lišeno moralnog stupa prvog reda koji je to bio kako za kršćane tako i za nekršćane", kazao je španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Francuski premijer Jean Pierre Raffarin priključio se nizu svjetskih dužnosnika koji su izrazili tugu zbog smrti Svetog Oca. "Njegov odlazak izaziva jaku tugu. Osim katoličke Crkve njegov je pontifikat duboko obilježio cijelu ljudsku zajednicu", rekao je Raffarin.

I francuska Komunistička stranka odala je počast preminulom vođi katoličke Crkve kao "branitelju mira, čovjeku osjetljivom na sudbinu najslabijih i onih koji su najviše lišeni".

Šef norveške vlade Kjell Magne Bondevik, luteranski pastor po obrazovanju, odao je također počast papi Ivanu Pavlu II. "Mir je bio u središtu poruke Ivana Pavla II, prvog Pape koji je pružio ruku Židovima, vjernicima islama i drugih religija", rekao je Bondevik.

Švedski premijer Goeran Persson odao je počast papi Ivanu Pavlu II kao angažiranom duhovnom vođi katoličkog svijeta. "U našem dijelu svijeta pamtit ćemo Ivana Pavla II prije svega zbog njegove aktivne uloge tijekom velikih transformacija u istočnoj i srednjoj Europi", naglasio je Persson.

Izraelci i Palestinci ujedinili su se u subotu u tuzi nakon vijesti o smrti pape Ivana Pavla II. Zvona su se oglasila na betlehemskoj Crkvi Isusovog rođenja, prema vjerovanju rodnog mjesta Isusa Krista, nakon vijesti o smrti Svetog Oca.

Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom nazvao je Papinu smrt "velikim gubitkom za čovječanstvo", pozdravljajući njegov povijesni doprinos "u popravljanju odnosa između katoličke Crkve i židovskog naroda i države".

Palestinski ministar vanjskih poslova Nasser al Kidwa sjetio se "jako važnog Papinog posjeta Svetoj zemlji koji je pridonio u to vrijeme stvaranju drugačijeg ozračja, povećavajući nadu među ljudima".

Latinski patrijarh Jeruzalema Michel Sabah je izjavio da je izmučen viješću o smrti Svetog oca. "Izmučeni smo viješću o smrti Pape jer je on volio palestinski narod i znao se približiti kršćanima, muslimanima i Židovima", rekao je glasnogovornik latinskog patrijarha u Jeruzalemu William Choumali.

Marokanski kralj Mohamed VI je kazao da je duboko rastužen viješću o Papinoj smrti. "Istaknuti pokojnik je posvetio cijeli svoj život službi najplemenitijih ideala i vrlina koje su dijelile nebeske vjere - ideala vjere, slobode, mira i ljubavi, sklada između svih ljudi bez diskriminacije", napisao je u svojoj poruci marokanski kralj.

Biskup Geraldo Majella Agnello, predsjednik Nacionalne konfederacije biskupa Brazila, je izrazivši žaljenje zbog Papine smrti istaknuo da je Sveti Otac "došao prosvijetliti svijet za bratstvo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙