FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: Sindikat metalaca od Vlade traži rješenja

ŠIBENIK, 2. travnja 2005. (Hina) - Sindikat metalaca Hrvatske (SMH)traži od Vlade da kao priznati socijalni partner sudjeluje urješavanju problema metalskih tvrtaka na području Dalmacije, u kojimaje danas zaposleno blizu 10.000 radnika, rekao je na tiskovnojkonferenciji u hotelskom naselju "Solaris" Ivo Marjanović,predsjednik SMH.
ŠIBENIK, 2. travnja 2005. (Hina) - Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) traži od Vlade da kao priznati socijalni partner sudjeluje u rješavanju problema metalskih tvrtaka na području Dalmacije, u kojima je danas zaposleno blizu 10.000 radnika, rekao je na tiskovnoj konferenciji u hotelskom naselju "Solaris" Ivo Marjanović, predsjednik SMH.

Upozorio je na posebno tešku situaciju u poduzećima koja su u većinskom vlasništvu države - Željezari Split, Brodosplitu, Brodotrogiru i šibenskoj Tvornici lakih metala, a koja "iskazuju kontinuiranu višegodišnju nelikvidnost, što dovodi u pitanje poslovanje i isplatu plaća za blizu 8000 zaposlenih".

Naglasio je kako u tim tvrtkama prosječna plaća s prekovremenim satima iznosi 3800 kuna, što je za 400 kuna manje od prosječne plaće u Hrvatskoj.

Sindikat će, rekao je Marjanović, "svim dopuštenim sredstvima sindikalne borbe spriječiti moguće rješavanje problema stečajem ili gašenjem tih tvrtaka jer je u Dalmaciji već sad 75.000 nezaposlenih od ukupno 330.000 u cijeloj državi".

"Od 180.000 radnika, koliko ih je u metalskoj industriji u Hrvatskoj bilo zaposleno 1990., danas ih je ostalo tek oko 78.000. Od toga 55.000 metalaca radi u poduzećima u kojima sindikat ima utjecaj. U ostalima radnici nemaju nikakvu zaštitu. Oko 30 posto metalskih radnika radi u poduzećima koja su još uvijek u državnom vlasništvu. U predstojećem procesu restrukturiranja i privatizacije ni jedna vlada neće više moći zaobići sindikat kao ravnopravnog partnera", rekao je Marjanović.

Dodao je kako su u Sindikatu zadovoljni najnovijim vladinim rješenjima o osiguranju sredstava za opstanak i normalno funkcioniranje Željezare Split.

"Problem šibenskog TLM-a, u kojemu su dugovi od 400 milijuna kuna gotovo jednaki vrijednosti kapitala, nije moguće riješiti 'u paketu'. Onim dijelovima Tvornice u kojima proizvodnja nije prekinuta, treba omogućiti nastavak rada. Država kao vlasnik i uprava poduzeća moraju imati viziju njegova restrukturiranja", ocijenio je Marjanović.

Regionalni povjerenik SMH za Dalmaciju Vedran Dragičević posebno je upozorio na problem dalmatinske brodogradnje koja, po njegovu mišljenju, "mora i dalje imati potporu države, te koju u pregovorima s Europskom unijom treba u cijelosti sačuvati".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙