FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Međudržavno povjerenstvo za Nuklearnu elektranu Krško (NEK) potvrdilo je danas program razgradnje i odlaganja nisko i srednjeradioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz NE Krško, izvjestili su nakon sjednice povjerenstva ministri gospodarstva Slovenije i Hrvatske, Andrej Vizjak i Branko Vukelić.

Sredstva za provedbu programa osigurat će se iz slovenskog i hrvatskog fonda razgradnje, a diskontirani se trošak procjenjuje na 350 milijuna eura. Na današnjem sastanku, prema riječima dvojice ministara, nije bilo riječi o lokaciji za odlaganje niskog i srednje radioaktivnog otpada. Ministar Vukelić pak podsjetio je na zaključak Vlade po kojemu se u Hrvatskoj ne planira izgradnja takvog odlagališta.

ZAGREB - Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata danas je pozvala hrvatsku Vladu da odlučnije stane u zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa i Domovinskog rata u cjelini te inicira izmjenu Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom. U priopćenju Koordinacije, kojeg su potpisali predstavnici 14 udruga proisteklih iz Domovinskog rata, napominje se da od vlasti očekuju da učini sve da na mjerodavnim instancama odbaci teze o Domovinskom ratu kao o zločinačkom ratu, da ospori sve optužnice kroz koje se temeljem zapovjedne odgovornosti okrivljuju naši generali te da se kroz takav pristup i svekoliku pravnu zaštitu i na međunarodnoj razini vrati dignitet Domovinskog rata, hrvatskih branitelja i cjelokupnom hrvatskom narodu.

ZAGREB - Vijeće Hrvatske liječničke komore zaključilo je na današnjem sastanku, na kojem su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata, da je nastala situacija glede Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja "nepovoljna za liječnike". Vijeće ocijenjuje da je na snazi Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja koji je ponižavajući za liječnike jer su u nekim njegovim stavkama medicinske sestre daleko više vrednovane nego liječnici, što je trebalo biti kompenzirano Dodatkom granskom kolektivnom ugovoru - Strukovnim kolektivnim ugovorom za liječničku i stomatološku djelatnost. Stoga Vijeće traži hitnu reviziju i odgađanje primjene Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja kako bi se mogao primijeniti jednako ili istodobno Strukovni kolektivni ugovor.

ZAGREB - Hrvatski fond za privatizaciju zatražit će od luksemburške Orco Hotel Grupe i zagrebačkog fonda Quaestus poboljšanje njihovih ponuda za osnivanje javno-privatnog partnerstva u hotelskoj tvrtki Sunčani Hvar, nakon čega bi, najvjerojatnije za tri tjedna, trebala biti donešena konačna odluka o odabiru. Odlučio je to na svojoj današnjoj sjednici Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju, koju je prvi puta vodio njegov novi predsjednik Damir Polančec. Prenio je stav Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju da su obje ponude kvalitetne, a iako su puno bolje nego one na prijašnjim natječajima, drži da se još mogu poboljšati, posebno u dijelu jamstava za dokapitalizaciju i ulaganja.

SISAK - Povjereništvo Podružnice Sindikata metalaca Hrvatske u Valjaonici cijevi Sisak danas je na proširenoj sjednici, kojoj su bili nazočni čelnici SSSH i Sindikata metalaca Hrvatske, donijelo jednoglasni zaključak kojim "od hrvatske Vlade traži da do 15. ožujka donese odluku o davanju državnog jamstva za pokretanje proizvodnje u sisačkoj željezari". "Ako Vlada do 15. ožujka ne donese odluku o pokretanju proizvodnje u sisačkoj željezari, slijedi nam prosvjed kakav je bio na Novom mostu ili neka druga sindikalna akcija", zaključilo je sindikalno Povjereništvo na prijedlog glavnog sindikalnog povjerenika Mate Somića.

SPLIT - Stečajni sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Basić rekao je danas kako će vjerovničku skupštinu imotskog podzeća u stečaju "Imostroja" sazvati za petak kako bi bivšim radnicima objasnio način raspodjele novca, jer su se u medijima pojavila pogrešna nagađanja o svoti koja bi im trebala biti isplaćena. Radnicima bi, naime, trebalo isplatiti nešto više od 4,7 milijuna kuna, od toga 2,8 za tražbine na koje je država imala razlučno pravo, i kojih se Vlada odrekla u njihovo ime, a ostatak je iznos koji im pripada iz preostale stečajne mase.

ZAGREB - Ravnateljica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin predložila je Središnjem državnom uredu za upravu da se u Nacrt prijedloga izmjena Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave unesu rješenja koja će osigurati da u tim tijelima zastupljenost jednog spola ne bude manja od 40 posto. Štimac Radin predložila je i dopunu kaznenih odredaba novim stavkom kojim se propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu od 20 tisuća kuna kazniti za prekršaj predlagatelji lista za članove općinskog vijeća koji ne primijene tu odredbu, odnosno novčanom kaznom od 60 tisuća kuna predlagatelji lista za članove gradskog vijeća, a novčanom kaznom u iznosu od 100 tisuća predlagatelji lista za županijske skupštine (Grad Zagreb).

ZAGREB - Hrvatska narodna stranka - Liberalni demokrati (HNS) smatra da treba ukinuti preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa o uporabi u osnovnim i srednjim školama Hrvatskoga školskog pravopisa, izmijenjena izdanja pravopisa u javnosti zapamćena kao "londonac". Ta stranka ocijenila je u današnjem priopćenju tu preporuku neprihvatljivim i politikantskim upletanjem u pravopisna pitanja.

OPATIJA - Sudionici Prvog hrvatskog seminara o Bolonjskom procesu i kvaliteti visokog obrazovanja danas u raspravi o ulozi medija iskazali su zabrinutost jer je uočeno da javnost i budući studenti nemaju dovoljno podataka o Bolonjskom procesu, o novom ustroju i programima studija koji se uvode na jesen. Zaključeno je da je za uspješnu reformu visokog školstva u Hrvatskoj neophodna snažna potpora medija te da je položaj studenata ključna tema reforme visokog obrazovanja. Ministar obrazovanja, znanosti i športa Dragan Primorac danas je predstavio provedbu prve faze reforme visokog obrazovanja u Hrvatskoj koja se ostvaruje u rokovima i na načelima Bolonjskog procesa stvaranja jedinstvenog europskog sustava visokog obrazovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙