FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: sindikalni prosvjed pred Valjaonicom cijevi

SISAK, 24. ožujka 2005. (Hina) - Pred Valjaonicom cijevi Sisak danas jeodržan sindikalni prosvjedni skup na kojem je petstotinjak radnikazatražilo da Vlada do 31. ožujka donese odluku o davanju državnihjamstava za pokretanje etapne proizvodnje u sisačkoj Željezari, te zaobrtna sredstva i plaće.
SISAK, 24. ožujka 2005. (Hina) - Pred Valjaonicom cijevi Sisak danas je održan sindikalni prosvjedni skup na kojem je petstotinjak radnika zatražilo da Vlada do 31. ožujka donese odluku o davanju državnih jamstava za pokretanje etapne proizvodnje u sisačkoj Željezari, te za obrtna sredstva i plaće.

Sindikalci su odustali od prvobitnog plana da prosvjedni skup održe i pred Banskim dvorima u Zagrebu.

Glavni tajnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Željko Klaus poručio je Vladi da nakon 31. ožujka ima rok od 48 sati za donošenje odluke o sudbini sisačke Željezare.

"Ako Vlada ni tada ne donese odluku, na Markov trg neće nas doći 200 nego 1.200, i nećemo doći na izlet već ćemo se pripremiti za duži boravak, sve dok Vlada ne donese odluku o izdavanju državnih jamstava za pokretanje proizvodnje u Valjaonici", rekao je Klaus.

Pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva za industriju Petar Tolić najavio je da će u Ministarstvu 28. ožujka sindikalcima biti predstavljen projekt restrukturiranja crne metalurgije, a prije toga će se o njegovoj tehnološkoj i ekonomskoj opravdanosti izjasniti uži kabinet Vlade.

Uprava Željezare Split dostavila je Ministarstvu prijedlog za pripremu odluka Vlade za specifikacijom nužnih sredstava za punu proizvodnju u Splitu, dok će Uprava Valjaonice specifikaciju sredstava za pokretanje etapne proizvodnje dostaviti do 25. ožujka, odnosno sutra.

"Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva žurno će obraditi prijedloge Uprava Željezare Split i Valjaonice cijevi, pripremiti prijedlog za odluku Vlade u vezi izdavanja državnih jamstava i uputiti ga u Vladinu proceduru", obećao je Tolić.

Ministarstvo stoji iza predloženog koncepta, istaknuo je Tolić te iznio uvjerenje da će ga Vlada prihvatiti i izdati potrebna državna jamstva.

Njegov govor bio je prekidan povicima radnika: "Lažete nas!", "Sram vas bilo!", "Zašto opet odgađate?" i sl.

Predsjednik Uprave Valjaonice cijevi Damir Begović, također prekidan povicima nezadovoljstva, uvjeravao je radnike da će početkom travnja započeti proizvodnja i normalan rad Valjaonice.

"Stojim iza svih vaših zahtjeva i učinit ću sve potrebno da se naš projekt realizira", poručio je Begović.

Riječima da se "grijesi prošlosti ne mogu riješiti preko noći" Begović je odgovorio na prigovor radnika da je od odlaska ruskog "Mečelja" prošlo pola godine i pitanje što je Vlada učinila u tom razdoblju za opstanak sisačke Željezare.

Begović je kasnije izjavio novinarima da će Uprava Valjaonice na temelju postojeće načelne suglasnosti Ministarstva i Vlade o potvrdi predloženog projekta podignuti bankarske zajmove i financirati početak proizvodnje, obradu tržišta i plaće radnika za ožujak i iduće mjesece.

Prosvjed je, uz uzvike nezadovoljstva, prošao bez izgreda i radnici su se mirno razišli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙