FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat V. Lenca ogorčen odlukom IFC-a i DEG-a o neprihvaćanju stečajnog plana

RIJEKA, 31. ožujka 2005. (Hina) - Predstavnici Sindikata metalacaHrvatske (SMH) u brodogradilištu Viktor Lenac d.d. u stečaju danas suizjavili da "radnici Lenca više neće dozvoliti predstavnicimaMeđunarodne financijske organizacije (International FinanaceCorporation - IFC) i Njemačke razvojne banke (DEG) ulazak ubrodogradilište".
RIJEKA, 31. ožujka 2005. (Hina) - Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u brodogradilištu Viktor Lenac d.d. u stečaju danas su izjavili da "radnici Lenca više neće dozvoliti predstavnicima Međunarodne financijske organizacije (International Finanace Corporation - IFC) i Njemačke razvojne banke (DEG) ulazak u brodogradilište".

"IFC i DEG čine sve da se stečaj ne završi i opstruiraju sva nastojanja za iznalaženje rješenja te nude nova rješenja putem poduzeća "Argiros" koje ima jednu zaposlenu osobu i 20.000 kuna temeljnog kapitala", rekao je povjerenik SMH Damir Bačinović na konferenciji za novinare, održanoj pored portirnice brodogradilišta.

Regionalni povjerenik SMH Branko Kužet kazao je da se "zabrana ulaska u brodogradilište IFC-u i DEG-u može smatrati prvim korakom do zauzimanja brodogradilišta od strane radnika". Sindikalisti djelovanje IFC-a ocjenjuju bahatim.

Predstavnici Sindikata dostavili su novinarima preslike prijevoda pisma koje je IFC uputio predsjedniku Odbora vjerovnika (OV) Miljenku Krželju koji zastupa Ministarstvo financija, a u kojem su IFC i DEG odbacili posljednji stečajni plan. Ako se stečajni plan provede, IFC će nastaviti s prodajom hipotekarne imovine brodogradilišta. IFC i DEG pripravni su prihvatiti jedino da država otkupi njihove zajmove na osnovi procjenjene likvidacijske imovine u brodogradilištu, stoji u pismu.

Po navodima iz pisma, tvrtke "Bitter" iz SAD-a i hrvatski "Argiros" izradile su plan za oživljavanje brodogradilišta. Osnova je "da se odmah imenuje nova uprava" te da "Odbor vjerovnika prihvati rješenje s privatnim sektorom i uputi stečajnog upravitelja da delegira pune ovlasti novom upravnom timu".

Na nedavnoj sjednici Odbora vjerovnika predložena je nova inačica provedbe stečaja i podržavljenja brodogradilišta. Predloženo je da se s IFC-om i DEG-om pokuša dogovoriti da prodaju svoja razlučna prava, da im se isplati dio tražbina te da zadrže dok 7 na kojemu imaju hipoteku i prodaju ga. Predviđeno je da se dok 11 ne prodaje nego da ostane u novom poduzeću nakon stečaja, a novac za otkup, 6,5 milijuna dolara, osiguralo bi brodogradilište Uljanik. Njime bi se bi se isplatili svi hipotekarni vjerovnici, osim države koja bi nakon toga preuzela vlasništvo nad brodogradilištem.

Ukupne tražbine IFC-a i DEG-a iznose oko 120 milijuna kuna, a riječ je o zajmovima osiguranim hipotekarnim pravima na dizalicama, doku 7 i manjim plovilima. Provedba rješenja o ovrhama na toj imovini odgođena je do 15. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙