FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Boškoski: nisam kriv, optužnica napad na makedonsku vladu

DEN HAAG/ZAGREB,1. travnja(Hina) - Bivši makedonski ministar unutarnjihposlova Ljubo Boškoski u petak je na prvom pojavljivanju pred Haškimsudom (ICTY) izjavio da se ne osjeća krivim za optužbe za ratnezločine nad Albancima, te ocijenio da istraga i optužnicapredstavljaju napad na makedonsku vladu.
DEN HAAG/ZAGREB,1. travnja(Hina) - Bivši makedonski ministar unutarnjih poslova Ljubo Boškoski u petak je na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjavio da se ne osjeća krivim za optužbe za ratne zločine nad Albancima, te ocijenio da istraga i optužnica predstavljaju napad na makedonsku vladu.

"Ne samo da nisam kriv, već mislim da način na koji je istraga provedena predstavlja napad na makedonsku vladu i da je potpuno antimakedonski čin", rekao je Boškoski u haškoj sudnici.

Izrazio je uvjerenje da će "dokazati nevinost za sve tri točke optužnice", te ocijenio da u njegovu slučaju i "nema nikakvog slučaja", odnosno da optužba nema dokaza protiv njega.

Također je kazao kako očekuje brz postupak.

Australski sudac Kevin Parker izrazio je razumijevenje za njegov emotivan nastup, te mu obećao kako će biti učinjeno sve da što prije počne suđenje uz napomenu da postoji puno predmeta koji čekaju na red za suđenje.

Boškoskog (44), koji je bio na čelu makedonskog MUP-a od svibnja 2001. do studenoga 2002., u tri se točke tereti za ubojstva, okrutno postupanje i bezobzirno razaranje naselja kao kršenje ratnog prava i običaja zbog napada makedonske policije na selo Ljuboten kod Skoplja, 12. kolovoza 2001., u vrijeme sukoba s albanskim pobunjenicima.

U napadu je ubijeno sedam Albanaca, oko 100 ih je zatočeno i zlostavljano, a 30-ak kuća i staja je zapaljeno i uništeno.

Boškoski uz makedonsko ima i hrvatsko državljanstvo, a u Haag je prebačen 24. ožujka iz Hrvatske. Od 31. kolovoza 2004., bio je u pritvoru Županijskog suda u Puli prema nalogu za uhićenje iz Skoplja, gdje je optužen za policijsku likvidaciju sedam azijskih imigranata na makedonskoj granici godine 2002.

Kada mu je pred vijećem Županijskog suda u Puli pročitana haška optužnica, Boškoski je izjavio da se ne osjeća krivim ali da priznaje legitimitet ICTY-a i da se želi dobrovoljno predati.

Zajedno s njim optužen je u Johan Tarčulovski, časnik MUP-a koji je zapovijedao napadom na Ljuboten, a u pritvoru ICTY-a je od 17. ožujka.

Bivšeg ministra Boškoskog, koji je prije političkog aktiviranja u Makedoniji 1999., živio 20 godina u Hrvatskoj, pred Haškim sudom će braniti zagrebački odvjetnik Anto Nobilo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙