FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Županijski sud u Puli sutra odlučuje o predaji Boškoskog ICTY-u

ZAGREB,22. ožujka(Hina) - Županijski sud u Puli sutra će odlučivati opredaji bivšeg makedonskog ministra obrane Ljube Boškoskog Haškom sudu(ICTY), a u slučaju pozitivne odluke on bi već u četvrtak mogao bitiprebačen u Haag, saznaje u utorak Hina iz pravosudnih izvora.
ZAGREB,22. ožujka(Hina) - Županijski sud u Puli sutra će odlučivati o predaji bivšeg makedonskog ministra obrane Ljube Boškoskog Haškom sudu (ICTY), a u slučaju pozitivne odluke on bi već u četvrtak mogao biti prebačen u Haag, saznaje u utorak Hina iz pravosudnih izvora.

Boškoskog (44), koji uz makedonsko ima i hrvatsko državljanstvo a nastanjen je u Balama u Istri, podizanje haške optužnice zateklo je u pritvoru Županijskog suda u Puli, gdje se nalazi od kolovoza 2004. pod optužnicom iz Skoplja koja ga tereti za policijsku likvidaciju sedam azijskih imigranata na makedonskoj granici godine 2002.

ICTY ga je optužio za ratne zločine nad Albancima počinjene u napadu makedonske policije na selo Ljuboten kod Skoplja u kolovozu 2001., tijekom sukoba s albanskim pobunjenicima.

Tročlano vijeće Županijskog suda u Puli sutra će odlučivati o ukidanju pritvora i prekidu domaćeg postupka zbog prioriteta ICTY-a, a nakon toga o predaji Boškoskog Haškom sudu, sukladno Ustavnom zakonu o suradnji RH-ICTY, kazao je u telefonskom razgovoru njegov pulski odvjetnik Rajko Branković.

Branković će zastupati Boškoskog na ročištu na kojem će se odlučivati o prekidu domaćeg postupka i ukidanju pritvora po toj osnovi, a na sjednici na kojoj će se odlučivati o pritvoru po haškoj optužnici i predaji Boškoskog ICTY-u zastupat će ga zagrebački odvjetnik Anto Nobilo, kazao je odvjetnik iz Pule.

Nobilo nije bio dostupan za komentar svog novog haškog angažmana, nakon što je 2004. uspješno obranio Tihomira Blaškića.

Kao što je prošloga četvrtka najavio odvjetnik Branković, Boškoski se želi dobrovoljno predati ICTY-u i nema se namjeru žaliti na očekivanu odluku pulskog suda.

Visoki izvor iz Ministarstva pravosuđa potvrdio je u utorak kako je obaviješten da se odvjetnik Nobilo neće žaliti na eventualnu odluku suda u Puli o predaji okrivljenika ICTY-u, što će, po njegovim riječima, omogućiti da Boškoski već u četvrtak bude prebačen u Haag.

Sukladno Ustavnom zakonu o suradnji RH-ICTY, hrvatski sud je nadležan ispitati identitet optuženog, nadležnost ICTY-a za djelo iz optužnice i je li za to djelo već osuđen u RH.

Boškoskog, koji je bio na čelu makedonskog MUP-a od svibnja 2001. do studenoga 2002., haška optužnica tereti za napad policije na selo Ljuboten kod Skoplja u kolovozu 2001., u kojem je ubijeno sedam Albanaca, oko 100 ih je zatočeno i zlostavljano, a 30-tak kuća i drugih objekata je spaljeno ili oštećeno.

Zajedno s njim optužen je i Johan Tarčulovski (30), zapovjednik postrojbe koja je napad izvela. On se 17. ožujka predao ICTY-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙