FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Boškosti stigao u pritvor Haškog suda

ZAGREB/DEN HAAG,24. ožujka(Hina) - Bivši makedonski ministarunutarnjih poslova Ljubo Boškoski, kojeg je Haški sud optužio za ratnezločine nad Albancima, u četvrtak je nakon dolaska iz Zagreba ipredaje nizozemskim vlastima, primljen u pritvor ICTY-a uScheveningenu, potvrđeno je iz suda.
ZAGREB/DEN HAAG,24. ožujka(Hina) - Bivši makedonski ministar unutarnjih poslova Ljubo Boškoski, kojeg je Haški sud optužio za ratne zločine nad Albancima, u četvrtak je nakon dolaska iz Zagreba i predaje nizozemskim vlastima, primljen u pritvor ICTY-a u Scheveningenu, potvrđeno je iz suda.

"Ljube Boškoski danas je prebačen u pritvorsku jedinicu ICTY-a", priopćeno je iz suda, uz napomenu da će datum njegova prvog pojavljivanje pred sudom biti određen naknadno.

Boškoski je jutros otputovao redovnom linijom Croatia Airlinesa za Amsterdam u pratnji službenika hrvatskog ureda Interpola.

Boškoski (44), koji je bio na čelu makedonskog MUP-a od svibnja 2001. do studenoga 2002., do odlaska u Haag nalazio se u pritvoru Županijskog suda u Puli pod optužbom za policijsku likvidaciju sedam azijskih imigranata na makedonskoj granici 2002.

Osim makedonskog, on od 1993. ima i državljanstvo RH, a prije odlaska u Makedoniju 1999. 20-ak godina je živio u Balama u Istri.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Puli u srijedu mu je ukinulo pritvor po osnovi uhidbenog naloga iz Skoplja radi prioriteta optužnice ICTY-a, te mu "odredilo pritvor u postupku predaje Haškom sudu".

Odluci vijeća nije se usprotivilo ni državno odvjetništvo, ni njegovi odvjetnici Anto Nobilo i Rajko Branković, a Boškoski se usmeno na zapisnik odrekao prava na žalbu, čime je odluka postala pravomoćnom.

Kada mu je pročitana haška optužnica, Boškoski je izjavio da se ne osjeća krivim. Istodobno je naglasio kako priznaje legitimitet Haškog suda i da će se zbog toga dobrovoljno predati.

ICTY ga je optužio u tri točke za kršenje ratnog prava i običaja zbog napada snaga MUP-a na selo Ljuboten kod Skoplja u kolovozu 2001., u kojem je ubijeno sedam Albanaca, stotinjak ih je zatočeno i zlostavljano, a 30-ak kuća i drugih zgrada je spaljeno, uništeno ili oštećeno.

Zajedno s njim optužen je i Johan Tarčulovski (30), časnik MUP-a koji je zapovijedao napadom, a u pritvoru ICTY-a je od 17. ožujka.

Boškoski i Tarčulovski su se našli na posljednjoj optužnici koju je podigao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙