FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Boškoski otputovao iz Zagreba u Haag

ZAGREB,24. ožujka(Hina) - Bivši makedonski ministar unutarnjih poslovaLjubo Boškoski, kojeg je Haški sud optužio za ratne zločine nadAlbancima, u četvrtak ujutro je redovnom linijom Croatia Airlinesaotputovao iz Zagreba u Amsterdam, gdje će nakon predaje nizozemskimvlastima biti prebačen u pritvor ICTY-a.
ZAGREB,24. ožujka(Hina) - Bivši makedonski ministar unutarnjih poslova Ljubo Boškoski, kojeg je Haški sud optužio za ratne zločine nad Albancima, u četvrtak ujutro je redovnom linijom Croatia Airlinesa otputovao iz Zagreba u Amsterdam, gdje će nakon predaje nizozemskim vlastima biti prebačen u pritvor ICTY-a.

"Boškoski je jutros otputovao zrakoplovom Croatia Airlinesa u pratnji službenika hrvatskog ureda Interpola", potvrdio je u telefonskom razgovoru pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, voditelj vladinog Ureda za suradnju s ICTY-jem.

Na odlasku iz zagrebačke zračne luke Pleso, Boškoski nije davao izjave za novinare.

Boškoski (44), koji je bio na čelu makedonskog MUP-a od svibnja 2001. do studenoga 2002., do odlaska u Haag nalazio se u pritvoru Županijskog suda u Puli pod optužbom za policijsku likvidaciju sedam azijskih imigranata na makedonskoj granici 2002.

Osim makedonskog, on od 1993. ima i državljanstvo RH, a prije odlaska u Makedoniju 1999. dvadesetak godina živio je u Balama u Istri.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Puli u srijedu mu je ukinulo pritvor po osnovi uhidbenog naloga iz Skoplja radi prioriteta optužnice ICTY-a, te mu "odredilo pritvor u postupku predaje Haškom sudu".

Odluci vijeća nije se usprotivilo ni državno odvjetništvo, ni njegovi odvjetnici Anto Nobilo i Rajko Branković, a Boškoski se usmeno na zapisnik odrekao prava na žalbu, čime je odluka postala pravomoćnom.

Kada mu je pročitana haška optužnica, Boškoski je izjavio da se ne osjeća krivim. Istodobno je naglasio kako priznaje legitimitet Haškog suda i da će se zbog toga dobrovoljno predati.

ICTY ga je optužio u tri točke za kršenje ratnog prava i običaja zbog napada snaga MUP-a na selo Ljuboten kod Skoplja u kolovozu 2001., u kojem je ubijeno sedam Albanaca, stotinjak ih je zatočeno i zlostavljano, a tridesetak kuća i drugih zgrada je spaljeno, uništeno ili oštećeno.

Zajedno s njim optužen je i Johan Tarčulovski (30), časnik MUP-a koji je zapovijedao napadom, a u pritvoru ICTY-a je od 17. ožujka.

Boškoski bi u pritvor Haškog suda trebao stići oko podneva, a prvo pojavljivanje pred sudom može biti zakazano te za utorak, jer ICTY ne radi od petka do ponedjeljka zbog Uskršnjih blagdana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙