FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne iznad razine od 53 dolara po barelu

LONDON, 4. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se upetak iznad 53 dolara po barelu nakon što je predsjednik članiceOPEC-a Venezuele Hugo Chavez izjavio da ne vidi potrebe za povećanjemproizvodnje nafte kako bi se snizile cijene.
LONDON, 4. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u petak iznad 53 dolara po barelu nakon što je predsjednik članice OPEC-a Venezuele Hugo Chavez izjavio da ne vidi potrebe za povećanjem proizvodnje nafte kako bi se snizile cijene.

Barel sirove nafte pojeftinio je 10 centi na 53,47 dolara po barelu nakon što je u četvrtak dosegnuo čak 55,30 dolara, što je najviša razina od rekordnih 55,67 dolara, zabilježenih 25. listopada. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 25 centi na 51,70 dolara nakon što je u četvrtak dosegnuo 53 dolara, najvišu cijenu u 17-godišnjoj povijesti burze.

Usprkos snažnom rastu cijena predsjednik članice OPEC-a Venezuele Hugo Chavez izjavio je u petak da OPEC ne treba na sastanku zakazanom 16. ožujka u iranskom Isfahanu donijeti odluku o povećanju proizvodnje. "Proizvodimo dovoljno. Porast cijena nema nikakve veze s OPEC-om", ustvrdio je Chavez.

Članice OPEC-a sve se više slažu u mišljenju da u preostalom dijelu godine cijene nafte u SAD-u mogu ostati u rasponu od 40 do 50 dolara, što kartelu omogućuje da prestane razmatrati mogućnost smanjenja proizvodnje u drugom tromjesečju.

Savjetnik nigerijskog predsjednika za naftu Edmund Daukoru izjavio je da će se na sastanku OPEC-a u Isfahanu raspravljati o tome treba li povećati proizvodnju zbog rasta cijena.

Mnogi su ministri članica OPEC-a oprezni kada je riječ o povećanju proizvodnje uoči sezonskog pada potražnje nakon završetka zime.

"Smatram da će cijene i dalje rasti ali na tržištu je trenutno predah", ocijenio je John Brady iz ABN Amroa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙