FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Z. Mršić ministru poljoprivrede: zaustavite eksploataciju Drave

ZAGREB,1. travnja(Hina) - Predsjednik saborskog Odbora za lokalnu ipodručnu samoupravu Zvonimir Mršić (SDP) zatražio je danas od ministrapoljoprivrede Petra Čobankovića da poništi natječaj za dodjelukoncesije za iskapanje šljunka i pijeska na Dravi, ističući da bimogao imati ogromne štete za prirodu, gospodarstvo i lokalnostanovništvo.
ZAGREB,1. travnja(Hina) - Predsjednik saborskog Odbora za lokalnu i područnu samoupravu Zvonimir Mršić (SDP) zatražio je danas od ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da poništi natječaj za dodjelu koncesije za iskapanje šljunka i pijeska na Dravi, ističući da bi mogao imati ogromne štete za prirodu, gospodarstvo i lokalno stanovništvo.

Zna li premijer što mu ministar radi, upitao se Mršić, navodeći da ga je još prošle godine premijer Ivo Sanader uvjeravao da se šljunak neće iskapati u komercijalne svrhe, nego radi ugradnje u nasipe.

Mršić se pita nije li natječaj zapravo namješten, s obzirom da se iskapanje uvjetuje isključivo plovnim bagerima koje u Hrvatskoj, tvrdi, imaju samo dvije tvrtke.

Darko Grlica iz Dravske lige navodi da se, po svoj prilici, radi o tvrtkama Vukušić iz Nove Gradiške i Osijek Koteksu iz Osijeka.

U tri-četiri godine iz Drave će se iskopati oko 2,3 milijuna kubika šljunka i pijeska ili 880 kilometara duga kolona kamiona, kaže dopredsjednica Dravske lige Helena Hećimović.

Iskapanje će, upozorava, uništiti neobnovljiva ležišta šljunka i pijeska, riječni krajolik, nestat će staništa životinjskih i biljnih vrsta, snizit će se riječno korito, a time i razina podzemnih voda, sušit će se vrijedne šume hrasta lužnjaka.

Država bi koncesijom zaradila oko 500 tisuća eura, a samo kroz održivo gospodarenje šumom Repaš u isto vrijeme može zaraditi oko 20 milijuna eura, tvrdi Irma Popović iz Zelene akcije.

Mršić i predstavnici nevladinih udruga upozorili su i kako je plan iskapanja suprotan hrvatskim i međunarodnim zakonima, da će imati negativan prekogranični utjecaj u Mađarskoj koja je područje uz Dravu proglasila nacionalnim parkom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙