FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP i HSP: Vlada treba predložiti kvalitetniji zakon o velikim gradovima

ZAGREB,22. ožujka(Hina) - Vlada treba povući zakon kojim kani ureditistatus velikih gradova, te predložiti novi i kvalitetniji, istaknulisu danas u Hrvatskom saboru klubovi zastupnika SDP-a i HSP-a.
ZAGREB,22. ožujka(Hina) - Vlada treba povući zakon kojim kani urediti status velikih gradova, te predložiti novi i kvalitetniji, istaknuli su danas u Hrvatskom saboru klubovi zastupnika SDP-a i HSP-a.

Vladin se zakon ne odnosi na svibanjske lokalne izbore, kao ni na tekuću proračunsku godinu i najbolje bi bilo povući ga, ocijenio je Zvonimir Mršić (SDP) u raspravi o predloženim izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Tim izmjenama status velikih gradova i veće ovlasti dobila bi njih 22 - uz sva županijska središta isti bi status imali i gradovi koji imaju više od 40 tisuća stanovnika, dakle Pula i Velika Gorica.

Zašto dizati granicu na 40 tisuća, kad već sada gradovi s 30 tisuća imaju poseban status, pita Mršić.

Oporba, konkretno IDS, pozdravlja Vladina uvjeravanja da je zakon korak naprijed u decentralizaciji, ali i traži da 'spuštanje' ovlasti prati i spuštanje novca sa državne na niže razine.

Spomenuti zakon, oporba je 'iskoristila' kako bi vlast podsjetila na neispunjeno predizborno obećanje da će župane, gradonačelnike i načelnike građani birati izravno.

Do lokalnih je izbora 52 dana, a građani još ne znaju po kojem će zakonu birati svoje predstavnike, koliko će lokalnih jednica biti, koje će ovlasti imati, naveo je Mršić.

Sve je to vid izbornog inženjeringa, tvrdi Pejo Trgovčević (HSP), i uvjerava kako nema tog inženjeringa koji može smanjiti rastući ugled njegove stranke.

O predloženim zakonskim izmjenama, Sabor će raspravljati i u popodnevnom nastavku 13. sjednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙