FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor raspravlja o Prijedlogu zakona o područjima županija, gradova i općina

ZAGREB,22. ožujka(Hina) - Hrvatski sabor danas je nastavio pojedinačnuraspravu o Vladinom prijedlogu novoga Zakona o područjima županija,gradova i općina, kojega je dio oporbenih stranaka ocijenio pravnoneutemeljenim, i u cilju "predizbornog inženjeringa".
ZAGREB,22. ožujka(Hina) - Hrvatski sabor danas je nastavio pojedinačnu raspravu o Vladinom prijedlogu novoga Zakona o područjima županija, gradova i općina, kojega je dio oporbenih stranaka ocijenio pravno neutemeljenim, i u cilju "predizbornog inženjeringa".

U kritikama na predloženi zakon prednjačili su SDP-ovi zastupnici, prozivajući Vladu da protivno Ustavu i zakonu želi osnovati nove lokalne jedinice samo da bi HDZ ostvario što bolje rezultate na predstojećim lokalnim izborima.

"Jedini cilj ovoga zakona je predizborni inženjering", rekao je Nenad Stazić (SDP), koji je Vladu prozvao za nevjerodostojnost, podsjetivši da se premijer Ivo Sanader još prije godinu dana izričito protivio osnivanju novih općina, što sada predlaže navedenim zakonom.

"Građani su zbunjeni, tko će sada znati što Vlada želi", kazao je Stazić, tvrdeći i da Vlada ne priznaje stavove struke koja, kaže, drži da bi se u promjene teritorijalnog ustroja trebalo ići nakon lokalnih izbora.

Zvonimir Mršić (SDP) smatra da za lokalnu samoupravu i građane nije dobro donositi zakone neposredno prije izbora.

"Ni 52 dana prije izbora ne znamo po kojim će se zakonima odvijati izbori, koliko će biti lokalnih jedinica, gdje će biti sjedišta lokalne samouprave, koje će im biti ovlasti", upozorio je Mršić, pozivajući Vladu da predloženi zakon povuče iz procedure.

Oporbene kritike odbacio je Antun Palarić, državni tajnik Središnjeg ureda za državnu upravu, ustvrdivši da Vlada osnivanje novih općina predlaže na temelju građanskih inicijativa te potrebe lokalnih jedinica.

Odbacio je i prozivke da se osnivanje novih općina predlaže zbog "izbornog inženjeringa". "Plan je da se lokalna samouprava razvija i dograđuje, zato odbijam i primisao da se radi o izbornom inženjeringu", istaknuo je Palarić.

Vladin zakon branili su i HDZ-ovi zastupnici, ocjenjujući da će omogućiti brži razvitak lokalne samouprave.

Predloženim zakonom predviđa se osnivanje devet novih općina, a predlaže se i brisanje te promjena naziva nekih naselja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙