FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Hidrografski atlas Drave

OSIJEK, 21. ožujka 2005. (Hina) - U povodu Svjetskog dana voda, 22.ožujka, Hrvatske vode i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva predstavili su danas Hidrografski atlas rijekeDrave, koji je izrađen u suradnji s Mađarima.
OSIJEK, 21. ožujka 2005. (Hina) - U povodu Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Hrvatske vode i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva predstavili su danas Hidrografski atlas rijeke Drave, koji je izrađen u suradnji s Mađarima.

U posljednjih 30 godina dogodile su se značajne promjene u toku rijeke Drave. Za potrebe radova u vodnom gospodarstvu, kao i zbog drugih djelatnosti poput šumarstva, poljoprivrede, zaštite okoliša, energetike, a zbog nepostojanja aktualnih podataka o stanju na terenu, ukazala se potreba za snimanjem korita kao i područja uz korito rijeke Drave, istaknuo je Davorin Androšić, generalni direktor Hrvatskih voda.

Kako su postojeće karte nepotpune i neaktualne, Stalna hrvatsko-mađarska komisija za vodno gospodarstvo 1997. donijela je odluku o zajedničkoj izradi Hidrografskog atlasa rijeke Drave, koji je izrađen za područje od Donjeg Miholjca do ušća potoka Dumbo u Dravu, te od mosta u Botovu do ušća Mure u Dravu, odnosno za tok rijeke Drave dužine 138,4 kilometara. Te su dvije dionice ona područja gdje Drava teče uz granicu Hrvatske i Mađarske. Površina područja koje je obuhvaćeno Hidrografskim atlasom rijeke Drave je 25.000 hektara, istaknuto je na predstavljanju.

Hidrografski atlas rijeke Drave sadrži četiri cjeline, odnosno poglavlja, topografski prikaz, poprečni profil, uzdužni profil i režim nanosa, a podatci su dobiveni upotrebom suvremenih GPS uređaja, automatiziranim mjerenjem dubine korita i fotogrametrijskim snimanjem terena.

Od 1966. do 1970. obavljeno je zajedničko tada jugoslavensko-mađarsko hidrografsko snimanje dravskog korita - od ušća Drave u Dunav pa do ušća Mure u Dravu. Snimljeni podatci su skupljeni i objavljeni 1972.

Sutra će se u Osijeku održati središnja proslava Svjetskog dana voda za Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙