FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj ove godine rast mobilnog tržišta oko 9 posto

ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Hrvatsko tržište mobilnihkomunikacija u 2005. će zbog ulaska trećeg mobilnog operatera iočekivane nove ponude usluga biti izrazito dinamično te se predviđanjegov daljnji porast od oko 9 posto, što je gotovo 30 posto većiporast od onoga u zemljama zapadne Europe.
ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Hrvatsko tržište mobilnih komunikacija u 2005. će zbog ulaska trećeg mobilnog operatera i očekivane nove ponude usluga biti izrazito dinamično te se predviđa njegov daljnji porast od oko 9 posto, što je gotovo 30 posto veći porast od onoga u zemljama zapadne Europe.

Pokazala je to najnovija studija o mobilnim operaterima analitičke kuće "Arthur D.Little, nastala u suradnji sa finacijskim analitičarima iz kuće "Exane BNP Paribas" te iz razgovora s više od 40 direktora europskih mobilnih operatera i dobavljača telekom opreme. U Hrvatskoj su, kako su izvijestili iz zagrebačkog predstavništva kuće "Arthur D.Little", razgovori provedeni kod oba mobilna operatera.

U studiji se napominje da će rastu mobilnog tržišta u Hrvatskoj, kao što je to bio slučaj i u drugim zemljama, najviše pridonijeti ulazak trećeg mobilnog operatera, čiji se početak rada očekuje u trećem tromjesečju ove godine.

Time se očekuje i da će u Hrvatskoj, sa sadašnjih 60 posto, stopa penetracije odnosno korištenje mobilne telefonije po stanovniku, tijekom iduće dvije godine porasti na 75 posto.

Osnovi katalizatori rasta će pritom biti, slično kao i u drugim zemljama, porast glasovnog prometa postojećih korisnika, rezidencijalnog ili mobilnog prijenosa podataka kod privatnih korisnika, novih korisnika u dobi ispod 15 i preko 65 godina starosti te mobilni prijenos podataka kod poslovnih korisnika.

U vezi europskog mobilnog tržišta analitičari procjenjuju da će mobilni operateri u iduće dvije godine i dalje bilježiti pozitivan promet i dobit, no za to će morati uložiti znatno više truda i smanjiti troškove.

Tako se za ovu godinu u pet najvećih europskih zemalja predviđa porast prometa mobilnih usluga od oko 7 posto, dok će do 2007. taj porast biti nešto manji, od oko 4 do 6 posto.

Analitičari procjenjuju i da će UMTS usluge odnosno one treće generacije mobilne telefonije (3G) značajnije "dotaknuti" europska tržišta tek 2006., unatoč tome što su već pokrenute diljem Europe. Usvajanje tih usluga od strane korisnika bit će nešto usporenije.

U vezi Hrvatske, u kojoj su od ove godine izdane tri UMTS koncesije, procjenjuju da će tijekom 2005. tek oko 10 posto prodanih mobilnih uređaja podržavati UMTS tehnologiju, a iduće godine tih će uređaja biti oko 30 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙