FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen prijedlog državne strategije za biološku sigurnost

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Prijedlog državne strategije zabiološku sigurnost koji obuhvaća zakonodavne administrativne,inspekcijske i druge mehanizme kojima se uređuje biotehnologija igenetski modificirani organizmi (GMO) predstavljen je danas uHrvatskom saboru, u organizaciji Državnog zavoda za zaštitu prirode.
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Prijedlog državne strategije za biološku sigurnost koji obuhvaća zakonodavne administrativne, inspekcijske i druge mehanizme kojima se uređuje biotehnologija i genetski modificirani organizmi (GMO) predstavljen je danas u Hrvatskom saboru, u organizaciji Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Predstavljen je prijedlog okvira nacionalne biološke sigurnosti za RH u okviru projekta "Razvitak okvira nacionalne biološke sigurnosti, a dio je Globalnog projekta kojim se nastoji pomoći zemljama u primjeni Protokola o biološkoj sigurnosti putem razvoja i primjene njihovih okvira biološke sigurnosti.

U raspravi je istaknuto da Hrvatska za sada nema politiku biološke sigurnosti, a što je potrebno da bi se mogla utvrditi nacionalna politika i zakonska regulativa o tome. Pri tome svakako treba uzeti u obzir da je biološka raznolikost Hrvatske velika, da se Hrvatska turistički promovira kao jedna od rijetkih europskih zemalja s očuvanom biološkom raznolikošću te da su joj prioriteti eko turizam i ekološka proizvodnja.

Ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković kazao je kako GMO postoji svugdje u svijetu u različitim aspektima, pa tako i u Hrvatskoj i da ga je nemoguće zabraniti. No, bitna je kontrola, jer još uvijek nije definitivno utvrđeno da nije štetan za biološku raznolikost, rekao je Marković.

O ograničenoj uporabi GMO-a govorio je Hrvoje Fulgosi s Instituta "Ruđer Bošković" pojasnivši proceduru s tim u vezi kroz donošenje kriterija i pravilnika.

Irina Zupan (Državni zavod za zaštitu prirode) kazala je da se unošenje živih GMO u otvorene prostore kroz eksperimentalnu ili komercijalnu sjetvu GMO-a, Hrvatska oslanja na regulativu Europske unije, napominjući da je zakon o GMO-u u saborskoj proceduri.

Prema Zakonu o zaštiti prirode podnositelj zahtjeva za unošenje GMO-a treba tražiti suglasnost nadležnog ministarstva, a utvrđuju se i područja na kojima nije dopušteno namjerno uvođenje GMO-a. Također je potrebno jasno definirati nadležnosti odgovarajućih inspekcija, kazala je Zupan.

Govoreći o ulozi Hrvatske agencije za hranu njezin ravnatelj Boris Antunović naveo je među ostalim doprinos razvitku okvira nacionalne biološke sigurnosti, zaštiti potrošača, analizu rizika od hrane. Agencija provodi nadzor zdravstvene ispravnosti hrane i hrane za životinje te identificira i karakterizira rizike o kojima izvješćuje nadležne institucije i daje stručno mišljenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙