FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MPŠVG: Sjemena soje i kukuruza ne sadrže GMO

ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstvai vodnog gospodarstva izvjestilo je kako je svih 18 uzorakareprodukcijskog biljnog materijala koji su analizirani na prisustvogenetski modificiranih organizama (GMO) ocijenjeni od strane Hrvatskogzavoda za javno zdravstvo kao negativni na GMO, odnosno ne sadrže GMOniti su u istima pronađeni DNA elementi karakteristični za GMO-e.
ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva izvjestilo je kako je svih 18 uzoraka reprodukcijskog biljnog materijala koji su analizirani na prisustvo genetski modificiranih organizama (GMO) ocijenjeni od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao negativni na GMO, odnosno ne sadrže GMO niti su u istima pronađeni DNA elementi karakteristični za GMO-e.

Riječ je o 15 uzoraka sjemena hibridnog kukuruza i 3 uzorka sjemena soje koje su poljoprivredni inspektori Ministarstva potkraj veljače i početkom ožujka uzeli za analizu.

Na taj način, Ministrstvo je, kako navode, ispunilo prošlogodišnje obećanje kako će se analiza sjemena soje i kukuruza obaviti prije sjetve kako poljoprivrednici ne bi došli u situaciju kao lani da zasiju GMO sjeme koje je u Hrvatskoj zabranjeno.

Uzorci su, kako su pojasnili u Ministarstvu poljoprivrede, uzeti kod sedam pravih osoba koje se bave proizvodnjom, doradom i uvozom sjemena kukuruza i soje. Riječ je o najznačajnijim domaćim i stranim selekcijskim tvrtkama koje stavljaju u promet sjemenski kukuruz i soju na tržište Hrvatske.

To su BC Institut iz Zagreba, Lee Magren (uvoznik Sjemenarna Zagreb), KWS (uvoznik KWS Sjeme Zagreb, proizvođač Kutjevački podrum), Monsanto (uvoznik Monsanto Zagreb), Pioneer (uvoznik Pioneer sjeme Zagreb, dorađivač Pioneer Hi-Bred proizvodnja Osijek), Poljoprivredni institut Osijek i Syngenta (uvoznik RWA Raiffeisen agro Zagreb).

Nakon završene analize sjemenskog materijala poljoprivrednici sa 100 postotnom sigurnošću mogu pristupiti sjetvi kukuruza i soje, ističu iz Ministarstva te najavljuju kako će u sljedećem periodu započeti će sa analizom stočne hrane na prisustvo GMO-a.

Analizirat će se sva stočna hrana prisutna na našem tržištu koja se bazira na kukuruzu ali prije svega soji, poglavito ona koja se uvozi iz prekooceanskih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙