FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Po predloženu zakonu o GMO-u Vlada može ograničiti i zabraniti uporabu GMO-a

ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - U Vladin konačni prijedlog zakona ogenetski modificiranim organizmima (GMO), koji je u saborskojproceduri, uvrštena je odredba po kojoj će Vlada biti obvezna upojedinim slučajevima ograničiti ili zabraniti uporabu GMO-a.
ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - U Vladin konačni prijedlog zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO), koji je u saborskoj proceduri, uvrštena je odredba po kojoj će Vlada biti obvezna u pojedinim slučajevima ograničiti ili zabraniti uporabu GMO-a.

Tako će Vlada, bude li nedostajalo znanstvenih podataka o mogućim razmjerima negativnih posljedica na biološku raznolikost, okoliš i zdravlje ljudi, na prijedlog ovlaštena tijela privremeno ili trajno ograničiti ili zabraniti uvoz i uporabu GMO-a, ili proizvoda koji sadrže ili potječu od GMO-a.

Ograničena uporaba GMO-a uvrštava se u jednu od četiriju razina opasnosti, a provodi se u zatvorenu sustavu koji udovoljava svim propisanim uvjetima za razinu opasnosti od namjeravane uporabe.

Podnositelj prijave obvezan je zatvoreni sustav prije prve ograničene uporabe GMO-a prijaviti ovlaštenu tijelu te izraditi procjenu rizika za namjeravanu uporabu. U procjeni će se utvrditi ocjena mogućega štetnog utjecaja, razina opasnosti, potrebne mjere sprječavanja i druge sigurnosne mjere.

Konačni prijedlog zakona propisuje da GMO pri svakom rukovanju, prijevozu i pakiranju treba jasno obilježiti popratnom dokumentacijom, kao i to da se otpad koji sadrži ili se sastoji od GMO-a propisno uskladišti i neškodljivo uništi.

Najvišu novčanu kaznu od 500 tisuća do milijun kuna predlagatelj predviđa za prekršaj ako se nedopušteno ili suprotno utvrđenim uvjetima GMO uvodi u okoliš.

Inače, predloženim bi se zakonom uredio postupak s GMO-om, prekogranični prijevoz proizvoda koji sadrže, sastoje se ili potječu od GMO-a, ograničena uporaba GMO-a, namjerno uvođenje GMO-a u okoliš, stavljanje GMO-a i proizvoda koji sadrže, sastoje se ili potječu od GMO-a na tržište, rukovanje, prijevoz i pakiranje GMO-a.

Uređuje se i postupak s otpadom nastalim uporabom GMO-a, odgovornost za štetu nastalu nedopuštenom uporabom GMO-a te tijela ovlaštena za provedbu zakona i obavljanje upravnog i inspekcijskog nadzora provedbe zakona.

GMO se rabi tako da se spriječi ili na najmanju mjeru smanji opasnost za biološku raznolikost, zdravlje ljudi i okoliš. Kako bi se spriječio takav negativan utjecaj, zakon donosi i zaštitne mjere u uporabi GMO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙