FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUZP: označiti sve proizvode koji sadrže GMO

ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska udruga za zaštitu potrošača(HUZP) traži označavanje svih proizvoda koji sadrže genetskimodificirane organizme (GMO), pa bilo to i u najmanjoj mjeri, rekla jepredsjednica HUZP-a Vesna Brčić - Stipčević na konferenciji zanovinare te udruge održanoj u povodu Svjetskog dana zaštite potrošača.
ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP) traži označavanje svih proizvoda koji sadrže genetski modificirane organizme (GMO), pa bilo to i u najmanjoj mjeri, rekla je predsjednica HUZP-a Vesna Brčić - Stipčević na konferenciji za novinare te udruge održanoj u povodu Svjetskog dana zaštite potrošača.

Istaknula je da potrošači imaju pravo na cjelovitu informaciju o sastavu proizvoda koje kupuju i konzumiraju, što, kako je rekla, sada nije moguće jer Vladina Uredba o genetski modificiranim organizmima propisuje označavanje samo onih proizvoda u kojima ima više od 0,9 posto GMO-a.

Nije znanstveno dokazano, kaže predsjednica HUZP-a, da GMO nema štetnih posljedica na ljudsko zdravlje, pa dok je to tako potrošače treba upozoriti na njegovo prisustvo u namirnicama.

Po podacima udruge, nema značajne razlike između udjela GMO-a između uvoznih i domaćih namirnica, predma, kako je naglasila Brčić - Stipčević, pojedini strani proizvođači u svojim zemljama označavaju proizvode sa GMO-om, a pri izvozu u Hrvatsku to ne čine.

Uz označavanje namirnica za ljudsku prehranu, HUZP traži i označavanje genetski modificiranih sastojaka u prehrani životinja koje se koriste kao ljudska hrana.

Govoreći o ekonomskoj strani uzgoja biljaka s primjesama GMO-a, ona se usprotivila mišljenju da je takav uzgoj isplativiji od konvencionalnog, pojasnivši da je korist od povećanih prinosa GMO usjeva poništena uporabom herbicida koji se pri uzgoju genetski modificiranih biljaka pojačano troše i pri tom još dodatno zagađuju okoliš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙