FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: HDZ i SDP za, ostali klubovi protiv GMO-a

ZAGREB, 22. ožujka 2005.(Hina) - Zastupnici HDZ-a i SDP-a poduprli sudanas konačni prijedlog zakona o genetski modificiranim organizmima(GMO), ocijenivši da bi potpuna zabrana GMO-a bila suprotna europskimnaputcima, dok su se ostali zastupnički klubovi oštro usprotivilimogućnosti uvođenja GMO-a u okoliš, istaknuvši da bi Hrvatska moglapropustiti priliku da postane jedinom europskom državom bez GMO-a.
ZAGREB, 22. ožujka 2005.(Hina) - Zastupnici HDZ-a i SDP-a poduprli su danas konačni prijedlog zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO), ocijenivši da bi potpuna zabrana GMO-a bila suprotna europskim naputcima, dok su se ostali zastupnički klubovi oštro usprotivili mogućnosti uvođenja GMO-a u okoliš, istaknuvši da bi Hrvatska mogla propustiti priliku da postane jedinom europskom državom bez GMO-a.

HDZ-ovi i SDP-ovi zastupnici smatraju da je zakon, koji predviđa ograničenu i strogo nadziranu uporabu GMO-a, predvidio i dostatne i djelotvorne mjere koje će Hrvatsku očuvati kao ekološki čistu zemlju.

Zastupnik Andrija Hebrang (HDZ) rekao je kako su "neistinite tvrdnje o sve više slobodnih zona za GMO u Europi. Riječ je o pokrajinama koje su se samo deklaratorno, ali ne i zakonski odredile protiv GMO-a, a zakonski je to pokušala učiniti samo jedna austrijska pokrajina, koja je sada zbog toga pred sudom u Strasbourgu", dodao je.

Miljenko Dorić (HNS) kazao je kako je riječ o vrlo dinamičnu i rizičnu području, zbog čega se europski propisi neprestano mijenjaju. "Stoga bi taj zakon trebao biti u trajnu čitanju", ocijenio je, predlažući da se svi saborski odbori i druga tijela jednom na godinu sastanu kako bi razmotrili nove podatke i odlučili o mogućim promjenama zakona o GMO-u.

Ostali zastupnički klubovi smatraju, pak, kako je nejasno kakve bi štete GMO mogao donijeti u budućnosti, a tvrde i da sijanje sjemena s GMO-om ne donosi veće prinose.

"Dobit od GMO-a ide isključivo velikim multinacionalnim tvrtkama, a šteta lokalnim proizvođačima hrane", kazala je Dorotea Pešić-Bukovac (IDS), zapitavši treba li Hrvatskoj uopće proizvodnja GMO-a.

Drži da Hrvatska nije iscrpila mogućnosti tradicionalne poljoprivrede, da ima previše neobrađenih površina te da "nije jasno zašto se otvaraju vrata GMO-u".

I Tonči Tadić (HSP) smatra da će predloženi zakon Hrvatsku učiniti pokusnim kunićem i tržištem za proizvođače sjemena s GMO-om. "Jedina svrha tog zakona je legalizirati pravo stranim tvrtkama da zarađuju na teret hrvatskih građana", kazao je Tadić.

Raspravu o GMO-u Hrvatski sabor nastavlja sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙