FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski komunisti i tajvanski nacionalisti dogovorili jačanje gospodarskih veza

PEKING, 31. ožujka 2005. (Hina/AP) - Kineski komunistički dužnosnici ičelnik tajvanskih nacionalista održali su sastanak na najvišoj raziniod 1949. godine kada je građanski rat razdvojio dvije strane i pozvalina širenje gospodarskih veza Kine i Tajvana.
PEKING, 31. ožujka 2005. (Hina/AP) - Kineski komunistički dužnosnici i čelnik tajvanskih nacionalista održali su sastanak na najvišoj razini od 1949. godine kada je građanski rat razdvojio dvije strane i pozvali na širenje gospodarskih veza Kine i Tajvana.

Chiang Pin-kung, dopredsjednik tajvanske Nacionalističke stranke, koja je nekada vladala Kinom a danas je glavna tajvanska oporbena stranka, ovoga tjedna je u povijesnom posjetu Kini koji ukazuje na zatopljavanje odnosa te stranke s njezinim bivšim komunističkim neprijateljima.

Chiang se susreo s dužnosnicima ureda za Tajvan Komunističke partije a dvije su strane izjavile da su dogovorile 10 prijedloga za širenje veza na polju trgovine i putovanja. Dogovor, međutim, ima više simboličku nego praktičnu vrijednost jer nacionalisti nemaju moć određivanja tajvanske politike spram Kine. Susret je predstavljen kao razgovor stranka a ne vlada.

Kineski dužnosnici izrazili su nadu da će "Tajvan ukinuti sva ograničenja u gospodarskoj suradnji", rekao je He Shiguang, glasnogovornik kineske strane.

Tajvanski nacionalisti i kineski komunisti dijele želju da se otok Tajvan jednom ponovno ujedini s kopnom i neskloni su tajvanskom predsjedniku Chen Shui-bianu. Peking ga optužuje da želi ostvariti neovisnost dok ga Nacionalisti optužuju da izaziva Kinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙