FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajvan osuđuje kineski "anti-secesionistički" zakon

TAIPEI, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Tajvan je u ponedjeljakupozorio Kinu da će snositi posljedice zbog donošenja"anti-secesionističkog" zakona koji je izazvao ljutu reakciju na tomotoku i uzbudio duhove od Tokija do Washingtona.
TAIPEI, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Tajvan je u ponedjeljak upozorio Kinu da će snositi posljedice zbog donošenja "anti-secesionističkog" zakona koji je izazvao ljutu reakciju na tom otoku i uzbudio duhove od Tokija do Washingtona.

Kineski parlament je, naime, u ponedjeljak ujutro izglasao "anti-secesionistički" zakon koji Kini dopušta uporabu vojne sile protiv Tajvana ako taj otok službeno proglasi neovisnost.

"Anti-secesionistički zakon je zakon koji poziva na rat", izjavio je novinarima glasnovornik tajvanskog kabineta Cho Jung-tai.

"Izazvao je ogorčenost na Tajvanu i protivljenje u međunarodnoj zajednici. Kina mora snositi odgovornost i posljedice zbog tog zakona", rekao je Cho.

Tajvanski premijer Frank Hsieh će preispitati ekonomsku i trgovinsku politiku s Kinom tijekom njihova susreta kasnije u ponedjeljak, dodao je Cho, ne želeći govoriti o detaljima.

Bijela kuća je pozvala Peking da razmotri donošenje spornog zakona, a Japan je poručio da će zakon imati negativni utjecaj na stabilnost u regiji.

"Anti-secesionistički zakon je ozbiljna uvreda tajvanskog naroda. Njime se prijeti Tajvanu kao komadiću mesa na mesarskom pladnju", izjavio je Tang Huo-shen, član Demokratske progresivne stranke (DPP) tajvanskog predsjednika Chena Shui-biana.

"Tajvanski narod do kraja će se boriti za mir", dodao je njegov stranački kolega Lai Ching-te.

I u glavnoj oporbenoj Nacionalističkoj stranci, koja se zalaže za pomirljiviji odnos s Kinom, također kažu da su ljuti i ogorčeni zbog "anti-secesionističkog" zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙