FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle nakon pada zaliha benzina u SAD-u

LONDON, 31. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su učetvrtak zbog bojazni da uoči sezone vožnje rafinerije neće moćiproizvesti dovoljno goriva usprkos obilnoj ponudi sirove nafte.
LONDON, 31. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak zbog bojazni da uoči sezone vožnje rafinerije neće moći proizvesti dovoljno goriva usprkos obilnoj ponudi sirove nafte.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 15 centi na 54,14 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 99 centi na 53,08 dolara.

"Znamo da je ponuda sirove nafte velika ali jednostavno nema dovoljno rafinerijskih kapaciteta za njezinu obradu", kazao je Rob Laughlin iz londonskog Man Financiala, prognozirajući da će "cijene derivata ostati visoke".

OPEC proizvodi gotovo punim kapacitetima i tjedno izvješće američke vlade pokazalo je novi porast zaliha sirove nafte za čak 5,4 milijuna barela na ukupno 314,7 milijuna barela, što je najviša razina od srpnja 2002., ali i pad zaliha benzina za 2,9 milijuna barela na 214,4 milijuna barela.

"Rafinerije ne akumuliraju sirovu naftu po cijenama većim od 50 dolara po barelu jer im se ne sviđa cijena", tumači Peter Beutel, predsjednik konzultantske tvrtke za energetiku Cameron Hanover Inc.

Potražnja za benzinom u SAD-u bilježi vrhunac za vrijeme takozvane sezone vožnje koja počinje krajem svibnja i traje do početka rujna. Rekordne maloprodajne cijene dosad nisu uspjele prigušiti potražnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙