FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski novinari članovi Foruma Mediteran-Bliski istok

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski, španjolski i talijanskinovinari dobili su poziv da na sastanku novinarskih udrugamediteranskih zemalja, koji će se od 14. do 17. travnja održati uAlmeiri, upoznaju sudionike sa zaključcima stalnog Međunarodnog forumanovinara Mediterana i Bliskog istoka, utemeljenog u ožujku u Firenci.
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski, španjolski i talijanski novinari dobili su poziv da na sastanku novinarskih udruga mediteranskih zemalja, koji će se od 14. do 17. travnja održati u Almeiri, upoznaju sudionike sa zaključcima stalnog Međunarodnog foruma novinara Mediterana i Bliskog istoka, utemeljenog u ožujku u Firenci.

Na poticaj talijanskih novinarskih udruga u Firenci su se od 10. do 12. ožujka sastali predstavnici novinarskih udruga i medija iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Španjolske, Francuske, SiCG, Turske, Iraka, Sirije, Libanona, Izraela, Palestine, Katara i Tunisa.

Oni su, nakon rasprava u koje su se uključivali kolumnisti, pisci i aktivisti civilnih udruga Izraela, Egipta, Maroka i Albanije, osnovali Međunarodni forum kao institucionalni oblik multilateralne i bilateralne suradnje novinara na, kako je rekao tajnik Udruge "Informacije bez granica" Stefano Marceli, jednom od "najdelikatnijih područja na svijetu". On je istaknuo da se radi o "novinarskoj kući otvorenih vrata za sve od Slovenije do Palestine, od Iraka do Tunisa, od Katara do Iraka i Irana". Forum će u širem međunarodnom sastavu zasjedati jedanput godišnje, a obveza je članica da uspostave bileteralnu suradnju.

Predstavnik španjolskog udruženja novinara Juan Antonio Prieto založio se za stalni dijalog novinara koji svoju profesionalnu karijeru grade u, kako je rekao, toliko različitim ekonomskim, političkim, pravnim, kulturnim i medijskim okruženjima, od država s dugom demokratskom, pravnom i medijskom tradicijom, do onih u kojima takvi standardi jedva da i postoje.

Reporter s katarske televizije al-Jazeera Jihad Ballout založio se za više solidarnosti među profesionalnim novinarima različitih kulturnih, vjerskih, političkih i inih tradicija, osobito u "kriznim situacijama".

Hrvatski i slovenski novinari su na kampanji oko "fojbi" pokušali ilustrirati da i mediji u zemlji s dugom demokratskom tradicijom kakva je Italija nisu uvijek imuni od senzacionalizma, nekritičnosti, pa i političke pristranosti. Novinari nisu i ne smiju postati političari, rekao je Grega Repovž, predsjednik slovenske novinarske udruge.

Najzad, u Firenci je izabran izvršni odbor Foruma Mediteran-Bliski istok, u koji su izabrani predstavnici udruga i medija iz Italije, Španjolske, Francuske, Hrvatske i Katara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙