FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: novinari pozivaju na pomoć kolegici Aubenas

BRUXELLES, 22. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Pedesetak šefova redakcijaiz raznih zemalja EU-a u utorak je u Bruxellesu uputilo apel europskiminstitucijama i zemljama članicama da "pojačaju napore na oslobađanjufrancuske novinarke Florence Aubenas i njezina iranskog vodiča HuseinaHanuna", koji su oteti u Iraku 5. siječnja 2005.
BRUXELLES, 22. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Pedesetak šefova redakcija iz raznih zemalja EU-a u utorak je u Bruxellesu uputilo apel europskim institucijama i zemljama članicama da "pojačaju napore na oslobađanju francuske novinarke Florence Aubenas i njezina iranskog vodiča Huseina Hanuna", koji su oteti u Iraku 5. siječnja 2005.

Novinari su pozvali europsku vlast da se pokaže "aktivnim braniteljem slobode tiska i novinara, bez kojih se ne bi moglo govoriti o demokraciji". Poziv je uslijedio neposredno prije početka summita šefova država i vlada EU-a u utorak navečer u Bruxellesu.

Sastanak šefova redakcija održan je u zgradi europskog parlamenta u nazočnosti majke Florence Aubenas, Jacqueline.

Parlament je uz vas da bi se znalo kako sudbina otetih novinara nije pala u zaborav, rekao je predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell otvarajući sjednicu. Serge July, šef redakcije lista Liberation za koji radi i Florence Aubenas podsjetio je kolege kako već 67 dana nema novosti o njihovom kolegici i iranskom vodišu te da nije poznato tko ih je oteo.

Predsjednik udruge Reporteri bez granica Robert Menard, suorganizator sastanka zajedno sa Svjetskom udrugom novinara i listom Liberation podsjetio je na nestanak još dvojice novinara, francuskog Freda Neraca nestalog 2003. u Iraku i Guy-Andrea Kieffera nestalog 2004. u Abidžanu. Menard je izrazio solidarnost sudionika skupa sa "107 novinara koji su danas u zatvorima diljem svijeta".

Na sastanku je bio prisutan i direktor talijanskog lista Il Manifesto, Gabriele Polo za koji radi nedavno oslobođena talijanska novinarka Giuliana Sgrena, koja je bila oteta u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙