FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Forum civilno društvo nezadovoljan Zakladom Vladi uputio preporuke

ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Forum civilno društvo uputio je zbognezadovoljstva radom Vladine Nacionalne zaklade za razvoj civilnogdruštva preporuke Vladi, saborskim odborima i stranim veleposlanstvimai organizacijama da definiraju status Zaklade i uklone uočenepogrješke, poglavito u financiranju nevladinih udruga, rečeno je danasna konferenciji za novinare.
ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Forum civilno društvo uputio je zbog nezadovoljstva radom Vladine Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva preporuke Vladi, saborskim odborima i stranim veleposlanstvima i organizacijama da definiraju status Zaklade i uklone uočene pogrješke, poglavito u financiranju nevladinih udruga, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

U devet točaka Preporuke, koju je potpisalo 12 nevladinih udruga članica Foruma, preporuča se definiranje statusa Zaklade, da nezavisno tijelo utvrdi pogrješke iz prošlog natječaja za dodjelu novca nevladinim udrugama, odgovornost za pogrješke i osnivanje žalbenog tijela. Preporuča se i da se usklade politika i praksa financiranja civilnog društva, uspostavi dobra komunikacija Zaklade s udrugama civilnog društva, definira izbor članova UO-a i Savjeta za strateška ulaganja, posebno članova iz udruga civilnog društva, uspostavi mehanizam za sprječavanje sukoba interesa u Zakladi te definiraju smjernice promjena u Zakladi.

Saša Milošević iz Srpskoga demokratskog foruma rekao je da Zaklada ne ispunjava ulogu zbog koje ju je Vlada osnovala, da postaje konkurent i gospodar civilnog društva, a ne njegova služba. Milošević je rekao da se iz stranih izvora u Zakladu lani slilo 600.000 dolara koje Zakladi služe za vlastit razvoj umjesto da ih dodjeljuje udrugama.

Napomenuo je da Zaklada do kraja godine nije uspjela udrugama rasporediti 12 milijuna kuna dobivenih od Lutrije, ustvrdivši da je taj novac ostao na njezinu računu.

Biljana Kašić iz Centra za ženske studije rekla je da nigdje nije javno objelodanjeno s koliko novca raspolaže Zaklada, a Sanja Sarnavka iz B.a.B.e.-a da nije upitan novac, nego načelo i vrijednost.

"Vlada i Hrvatski sabor trebaju preuzeti odgovornost za sve što se događa u Zakladi", rekla je Sarnavka i dodala da im nije cilj rušiti Zakladu, ali žele da ona podupire civilno društvo, a ne da bude tijelo nad njim i njegov konkurent.

Preporuke je potpisalo 12 članica Foruma: Autonomna ženska kuća, B.a.B.e, CESI, Centar za mirovne studije, Centar za žene žrtve rata - ROSA, Centar za ženske studije, GONG, Lezbijska grupa Kontra, Srpski demokratski forum, Udruga za inicijative u socijalnoj politici, ZaMirNET i Zelena akcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙