FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina najavila nove mjere za usporavanje gospodarskog rasta

ŠANGAJ, 31. ožujka 2005. (Hina/AP) - Najviši kineski dužnosnicinajavili su dodatno ograničavanje brzorastućih investicija, upozorivšida pretjerano ulaganje u čeličane i rastuće cijene željeza ugrožavajugospodarstvo.
ŠANGAJ, 31. ožujka 2005. (Hina/AP) - Najviši kineski dužnosnici najavili su dodatno ograničavanje brzorastućih investicija, upozorivši da pretjerano ulaganje u čeličane i rastuće cijene željeza ugrožavaju gospodarstvo.

Nove mjere koje je kineska vlada najavila potaknule su u četvrtak spuštanje cijena dionica na kineskim burzama.

Kina je već uvela ograničenja na bankovne kredite i ograničava investicije u nekim sektorima, za koje tvrdi da rastu po neodrživim stopama i uključuju rizik financijskih problema, ugrožavajući energetske i transportne mreže i gurajući cijene u opasne visine.

Ulaganja u građevinarstvo, tvornice i drugu fiksnu imovinu, što je ključna kineska mjera kapitalne potrošnje, porasla su u prva dva ovogodišnja mjeseca za 24,5 posto na godišnjoj razini. Iako je stopa rasta smanjena za polovinu u odnosu na godinu ranije, iznad je stope rasta od 21,3 posto ostvarene u prosincu 2004. te je daleko iznad vladinog cilja od 16 posto za cijelu 2005.

Kineska vlada najavila je da će još zaoštriti kontrolu ulaganja u čelik i striktno kontrolirati izvoz čelika uklanjanjem poreznih rabata izvoznicima. Planira također korake na jačanju koordinacije uvoza i operacija sa željezom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙