FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina bi mogla iznenaditi tržišta s reformom juana

PEKING, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kina bi mogla iznenadititržišta s odlukom kada i kako će reformirati svoju valutnu politiku,izjavio je u ponedjeljak japanski premijer Wen Jiabao.
PEKING, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kina bi mogla iznenaditi tržišta s odlukom kada i kako će reformirati svoju valutnu politiku, izjavio je u ponedjeljak japanski premijer Wen Jiabao.

Premijerove izjave smatraju se upozorenjem špekulatorima koji nastoje profitirati od jačanja valute. No analitičari drže da bi, iako su njegove izjave ciljane kako bi odbacile špekulacije s juanom, ti komentari mogli imati suprotan učinak.

Sjedinjene Države i ostali trgovinski partneri pozvali su Kinu da dopusti slobodno plivajući tečaj juana umjesto da ga drži fiksnog prema dolaru po tečaju od 8,28 juana za američki dolar, za koji kažu da podcjenjuje valutu dajući kineskim izvoznicima nepoštenu cjenovnu prednost.

"Naš je cilj dopustiti da ponuda i potražnja na tržištima odredi tečaj valute", kazao je Wen . "To upravo činimo, a što se tiče tajminga i mjera koje će biti usvojene, to bi moglo biti iznenađujuće", dodao je.

Kina je odavno govorila kako ne želi dati priliku špekulatorima da profitiraju od bilo kakvih promjena valutnog tečaja. Smatra se da se na tisuće milijardi dolara slilo na kinesko tržište u očekivanju aprecijacije juana. Takav priljev stvorio je veći pritisak na jačanje juana i pomogla rastu kineskih deviznih rezervi na gotovo 610 milijardi dolara do kraja 2004. budući je središnja banka kupovala strane valute koje su stizale u zemlju kako bi branila fiksni tečaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙