FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Lozančić u neuobičajenom pismu Ashdownu stavio mandat na raspolaganje

MOSTAR, 30. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Federacije BiH NikoLozančić u srijedu je Visokom predstavniku Paddy Ashdownu stavio svojmandat na raspolaganje, reagirajući tako na smjenu hrvatskog članaPredsjedništva BiH Dragana Čovića.
MOSTAR, 30. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić u srijedu je Visokom predstavniku Paddy Ashdownu stavio svoj mandat na raspolaganje, reagirajući tako na smjenu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

U otvorenom pismu Lozančić je odgovorio Visokom predstavniku Ashdownu na razloge Čovićeve smjene te se usprotivio tome da OHR predstavlja vrhovnu vlast a da istodobno nema nikakvu odgovornost u zemlji. Pritom se Lozančić u pismo obraća Ashdownu kao predstavniku strane sile (međunarodne uprave) koja posve upravlja zemljom.

Primjećujući kako međunarodna uprava u BiH donosi sve odluke u ime naroda i institucija, Lozančić poziva u pismu Visokog predstavnika da 'ovu zemlju uredi prema Vašim standardima i kriterijima i da i pred javnošću Bosne i Hercegovine preuzme punu odgovornost za budućnost ove zemlje'.

"Ovo je pismo za koje sam vjerovao da ga nikada neću morati napisati. Ovo je vjerojatno najteža odluka koju sam morao donijeti i to je odluka koju donosim s velikim žaljenjem. Ovo je odluka koju donosim u vrijeme kada vi ulažete ogromne napore da sačuvate ugled Bosne i Hercegovine u svijetu i kada svim sredstvima nastojite uspostaviti povjerenje građana Bosne i Hercegovine u institucije koje su sami birali", piše Lozančić ističući kako 'razumije' Ashdowna i njegove probleme budući da, kako kaže, sve čini za dobrobit ove zemlje i svih njenih građana, a nitko mu ne vjeruje.

"Nitko ne razumije vaše metode i najpoštenije namjere. Nisu to metode koje mi obični smrtnici i trebamo razumjeti, ali je važno da pod vašim mudrim i predanim vodstvom svakog dana bilježimo sve veći napredak", napisao je Lozančić u posve neuobičajenom načinu komuniciranja s predstavnicima međunarodne uprave. 'Pohvalivši' Ashdownove napore u SAD-u i pred Vijećem sigurnosti, Lozančić je 'stao' u obranu svog kolege Bariše Čolaka za kojeg je od Ashdowna zatražio 'oprost' zbog istupa pred Vijećem sigurnosti.

Predstavljajući Ashdowna 'nepogrešivim' Lozančić je nastavio u istome tipičnog britanskom tonu.

"Toliko mudrosti, odlučnosti, moralne čistote i dobronamjernosti kod nas ovdje nema. Mnogi me ovih dana pitaju što će biti s državom ako Vi, ne daj Bože, kao i Hays, jednog dana odete iz BiH?", piše Lozančić i pita se dalje tko će donositi 'mudre' odluke, smjenjivati ministre, ukidati zakone.

"Pitaju me i koga ćete postaviti umjesto Čovića, a ovi iz HDZ-a, i tko će nam biti predsjednik stranke?"

Također je spomenuo 'požrtvovne' strane suce i tužitelje koji su napustili unosne poslove kako bi služili 'domovini'.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙